Авария с тоалетната на Международната космическа станция (видео)

Последиците трябваше да бъдат отстранени с помощта на кърпи.

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 февруари 2019 в 11:28 5872 0

МКС

Тоалетната, разположена в американския сегмент на Международната космическа станция, се разля, след което на астронавтите се наложи да използват кърпи, за да съберат повече от 10 литра от изтеклата вода.

За това съобщава РИА Новости с позоваване на източник от руската ракетна и космическа индустрия.

Съобщава се, че течността се е разляла от тръбата, доставяща вода в тоалетната, поради недостатъчно плътна фиксация на вентила, съединяващ казанчето за изплакване със самото тоалетно устройство.

За да се отстранят последиците от инцидента, са използвани всички кърпи на МКС. Водата не е повлияла на работата на електрическото оборудване на МКС.

На МКС има 3 санитарни възела, и трите са по руска технология.

Единият е разположен в модула "Звезда", вторият е в модула Tranquility ("Спокойствие"), а третият е преносим. Вместо вода, във всеки от тях се използва вакуум. След абсорбцията всички отпадъци се разделят на кислород и вода, а тези компоненти на човешките течни отпадъци се пускат в затворения цикъл на орбиталната станция.

Участници от предишни полети до МКС разказват, че подобни инциденти са ставали и преди и в руския сегмент. Това се случва поради недостатъчно фиксиране на клапана, свързващ маркуча от водния резервоар към тоалетната. Става дума за конична 10-литрово „казанче”, в което се събира водата, получена чрез събиране на конденза.

След края на работата на устройството за всмукване, системата обикновено се измива с течност, така че на вътрешните повърхности да не се натрупват отлагания. Периодично се сменя „казанчето“, напълва се с нова течност и се свързва с тоалетната, като астронавтите следят дали ще се получи характерно щракване, показващо, че вентилът е правилно фиксиран. Очевидно американците не са дочакали този клик и това е довело до миниаварията.

Преди няколко години астронавтът от Европейската космическа агенция Саманта Кристофорети разказа как функционира тоалетната на станцията.

Най-честият въпрос, задаван на астронавтите от МКС е: "как използвате тоалетната в космоса?".

Във видеото по-долу Тим Пийк, първият британец, посетил Международната космическа станция отговаря на този въпрос. 

Миналата година японският астронавт Соити Ногути, който два пъти посети Международната космическа станция, в страницата си в Twitter заяви, че умението да се използва такава тоалетна е един от основните навици, които трябва да се усвоят от всички потенциални членове на екипажа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !