Черна Луна - подарък за Хелоуин за жителите на Източното полукълбо

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 октомври 2016 в 12:13 9221 1

Терминът "Черна Луна" има няколко дефиниции, но една от най-честите е второто новолуние в един календарен месец. Това явление е подобно на добре познатата "Синя Луна"- второто пълнолуние в един календарен месец.

Жителите на Западното полукълбо видяха Черна Луна в последните часове на септември, но за Източното това ще стане през октомври. За много хора, които живеят в Източното полукълбо, Черната Луна ще пристигне на 30 октомври, а за тези, които живеят в Източна Азия, Япония, Австралия или Нова Зеландия, не преди 31 октомври (Хелоуин), съобщава space.com

За разлика от повечето астрономически събития на Черната Луна не може да се види - по време на новолунието осветената част на Луна е от другата, обратната й страна, спрямо Земята. 

Черната Луна е донякъде необичайно небесно събитие - тя се случва веднъж на всеки 32 месеца. Следващия път, когато две новолуния попадат в един месец, е през юли 2019 година.

Има още няколко лунни събития, които се наричат със същото име. "Черна Луна" се нарича липсата на новолуния в един месец. Това се случва само през февруари на всеки 5-10 години. Името "Черна Луна" може да се отнася и за третото новолуние в един от четирите сезона. 

Макар че, Луната няма да се вижда, липсата на лунна светлина позволява да се насладим на гледката на звездите на Млечния път или някой метеор. Пикът на Орионидите отмина, но някои метеори ще продължат да прелитат през нощното небе и през първата седмица на ноември. Наближаващия пик на метеорния дъжд Тауриди увеличава шансовете да се видят падащи звезди в нощта на Хелоуин.

Въпреки съвпадението на "Черната Луна" и празника на духовете, надяваме се, че нищо непоправимо няма да ви се случи в тази зловеща нощ. Все пак - бъдете внимателни.Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!