Честит Ден на астероида

Наука ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2016 в 13:46 4457 0

Кредит asteroidday.org

Със стотици събития - филми, концерти, презентации на учени и космонавти за астероидите и как да защитим нашата планета от попадение на астероиди - ще бъде отбелязан 30 юни, разказва сайтът на събитието asteroidday.org.

За втора поредна година се чества Деня на астероида. Според организаторите това е глобална кампания за разясняване на опасността, която представляват астероидите за Земята и какво можем да направим, за да защитим нашата планета от астероидни удари, отбелязва Earth&sky.

Можете да се присъедините към дискусията за Деня на астероид в Twitter и Facebook.

Вижте карти на известни астероиди, които в момента са в близост до Земята. Побързайте! Регистрирайте се до полунощ по Гринуич (UTC) на 30 юни (3:00 българско време петък), за да помогнете на астрономите да проследяват астероидите.

Ето какво наложи нуждата от отбелязването на Деня на астероида, според съоснователя му д-р Брайън Мей, астрофизик, китарист и автор на песни за групата Queen:

Нашата цел е да се посвети една ден всяка година, за да се запознаят хората с астероидите, с произхода на нашата Вселена и да се подкрепят необходимите мерки, за да се наблюдават, проследяват и отклоняват опасните астероиди от орбиталния път на Земята. Астероидите са природно бедствие и ние знаем как да гое предотвратим.

Денят на астероида се провежда в деня на годишнината на най-разрушителното попадение на астероид в новата история на човечеството, което се случи в Сибир на 30 юни, 1908 г., известно като "Тунгуският метеорит". По всяка вероятност малък астероид се е взривил над р.Тунгуска, Сибир, с еквивалента на 100 тона тротил и опустоши площ от около 2072 км2, размерите на един голям град.

Европейската космическа агенция (ESA) също е партньор на Деня на астероида. Специалисти на агенцията ще се участват в събитията в Барселона, Мюнхен и Хайделберг. Йън Карнели (Ian Carnelli), ръководител на проекта на ЕКАAsteroid Impact Mission, каза в техническия център ESTEC в Нордвейк, Холандия:

ESA проучва с помощта на космически мисии как да се справи с опасните астероиди през последните 15 години. Днес ние разполагаме с технология за промяна на пътя на астероида, но технологията трябва да се тества и в космоса и да се изследва дали нашите модели са верни като измерят всички съответни параметри.

Медиен партньор на Деня на астероида е и каналът Discovery Science, който ще посвети целия ден 30 юни на астероидите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !