Да се запалят над Марс две малки слънца предложи Илон Мъск

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 октомври 2015 в 10:24 9646 1

Кредит Mashable, Lance Ulanoff

Елон Мъск разказа за плана си за тераформиране на Марс в петък по време на откриването соларен парк в Манхатън от компанията SolarCity.

Илон Мъск разкри подробности за плана си за тераформиране на Марс с помощта на термоядрени бомби. Изобретателят милиардер предлага да се запалят над полюсите две малки слънца, които ще бъдат захранвани от експлозиите на бойни глави.

Пред изданието Mashable Мъск обясни, че експлозиите на бойните глави не трябва да станат директно на повърхността на планетата, а над нейните полюси. "Говорех за възможността за серия от много мощни по нашите стандарти и много слаби по скалата на катаклизмите [експлозии]. За възможността за създаване на две малки слънца, пулсиращи над полюсите"- разказва изобретателят.

Тези слънца ще бъдат създадени с помощта на технологии, които все още не са измислени. "На всеки няколко секунди ще се изпращат мощни термоядрени бомби към полюсите" - обяснява Мъск. - "[Те] ще блеснат като малки слънца".

Ледената шапка от замръзнал въглероден диоксид на "северния" полюс на Марс, наречена Planum Boreum (лат. "северната равнина"). Снимка: NASA/Viking 

"Ако имате две малки слънца над полюсите, затоплящи планетата, благодарение на това, ще може да изпарите замразения въглероден оксид и да направите атмосферата по-дебела, да подгреете водата и всичко това да създаде парников ефект. Ще се създаде каскаден ефект, който ще продължи да загрява планетата".

За първи път Илон Мъск разказа за плана си да тераформира Марс в хумористично шоу на 10 септември. Интересът към тази идея се възроди след откриването на течна вода на Марс.

Използването на термоядрена бомбардировка за нагряване на повърхността на планетите с цел тераформиране е идея, която се появи още през ХХ век. Основеният проблем е необходимостта от голям брой бомби. Дори да се изпратят цялия наличен запас в света, няма да бъде достатъчно, за да се изпари всичкия лед от въглероден двуокис на Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2015 в 15:56

Що не направят едно огледало - така ще увеличат потока енергия към Марс и пак ще постигнат същия ефект, но ползвайки енергията на слънцето...