Двойните звезди изяждат своите планети

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 16 януари 2017 в 10:00 11543 1

Кредит Salt.ac.za

Не винаги две е по-добре от едно. Особено щом се отнася до планета, която обикаля около две звезди.

Една такава потенциална планета трябва да се пребори с много повече трудности, за да съществува, отколкото нейната посестрима, която има само едно Слънце на небосклона си.

Даже при двойните звездни системи е трудно да открием планети, така че ако искаме да намерим планета с подходящи условия за развитие на живот, е по-добре да се насочим към единични звезди, разказват от сайта newscientist.com.


Проучване, проведено от Космическият телескоп „Кеплер“ показва, че единичните звезди от типа на Слънцето имат доволно много планети около себе си. Проблемът е, че повечето звезди от слънчев тип са част от двойни звездни системи, което ги прави непривлекателни за образуването на планети.

Само една трета от двойните звездни системи, които имат разстояние между двете звезди от порядъка на 50 пъти разстоянието Земя-Слънце, притежават планети. Това твъдрение изказва Адам Краус (Adam Krauss), от Университета в Тексас, САЩ на годишната среща на Американския Астрономически Съюз, на 5 януари тази година.

Източник: NASA/JPL

При образуването на една звездна система се наблюдава протопланетен диск, заобикалящ младата звезда. Дискът има зърнеста структура, като постепенно тези „зърна“ се слепват заедно и запчоват да формират фрагмените на нова планета. За да разберат как втора звезда би променила това, Краус и неговите колеги разработват модел на двойна звездна система, съдържаща планети.

„Даже и да поставите втората звезда на разстояние колкото от Слънцето до най-далечния край на Слънчевата система, вероятността да се образуват планети е малка“, казва Краус.
Неговите изчисления показват, че двойната звездна система често изяжда скалистият материал, от който биха могли да се образуват планети и издухва надалеч каквото е останало.

„Ако поставите една звезда близо до мястото, на което искате да образувате планета, драстично ще промените начинът по който нещата се случват“, казва Кейтлин Кратер Kaitlin Kratter) от Аризонския университет в Тусон, САЩ.


Малкото планети, които имат късмет да оцелеят са подложени на доста екстремни условия. Силната ултравиолетова радиация, която ги обстрелва и нестабилните орбити, които е вероятно да имат, не ги правят най-подходящото място за търсене на живот във Вселената.


Краус се надява, че работата на неговия екип ще даде правилни насоки на бъдещите мисии на НАСА, като тази на телескопа TESS, търсещи обитаеми планети.


Някои двойни звезди като Алфа Кентавър (Alpha Centauri), притежават планети, които са достатъчно интересни за изследване, но все пак единичните звезди са тези, които си заслужава да бъдат изследвани при търсенето на нови светове.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.01 2017 в 21:36

Всичко това идва да каже че няма да имам късмета на стари години да се заселя на планета с червено и синьо слънце, в троянска орбита около двете звезди.

А от малък се надявах.