Екипажът на американския космически кораб Crew Dragon пристигна на борда на МКС (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 17 ноември 2020 в 11:43 6980 0

Кредит NASA

Екипажът на американския космически кораб Crew Dragon влезе в Международната космическа станция.

Събитието бе излъчено от НАСА на живо.

Crew Dragon се скачи към модула Harmony на станцията във 06:01 българско време на 17 ноември.

Корабът, създаден от частната компания SpaceX по договор с НАСА, наречен Resilience (Устойчивост), бе изстрелян с ракетата Falcon 9 от космодрума Кейп Канаверал преди 27 часа, в понеделник 16 ноември в 2:27 ч. българско време.

 На борда бе и малка плюшена играчка "Baby Yoda", която служи като "индикатор на нулево g (земно ускорение)" по време на пътуването. 

На борда на МКС екипажът на Crew Dragon е посрещнат от астронавта на НАСА Кийт Рубинс и двама руснаци - Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков.

Астронавтите на НАСА Майкъл Хопкинс, Виктор Гроувър, Шанън Уокър, както и японският астронавт Соичи Ногучи, ще останат в МКС  около шест месеца.

"SpaceX, това е устойчивост. Отлична работа, точно в центъра", заяви астронавтът Хопкинс след скачването. "SpaceX и NASA, поздравления. Това е нова ера на рутинни полети до Международната космическа станция от брега на Флорида".

Успешното пристигане на астронавтите с Crew Dragon бележи първия редовен полет на космическия кораб и първият рутинен полет на американски пилотиран космически кораб след приключването на програмата за космическа совалка през 2011 г. През последните девет години руските космически кораби "Союз" извеждаха американски астронавти в орбита. Първият тестов полет на Crew Dragon с екипаж от двама астронавта се състоя през май тази година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !