Есента започва днес! Но на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 24 февруари 2022 в 15:22 3311 0

Честито есенно равноденствие .. гледано от Северното полукълбо на Марс, отбелязващо началото на сезона на Марсианската есен. Кредит: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Damia Bouic

Днес, 24 февруари, е есенното равноденствие на Марс.

Както знаете, календарът на Червената планета работи малко по-различен от григорианския календар, който използваме тук, на Земята.

"Сол" се нарича денонощието на Марс и продължава с 39 минути и 35 секунди повече от земното денонощие, така че все пак изглеждат сходни. Но годините на Марс са по-дълги и продължават 687 земни дни.

Марс няма месеци, защото там няма голяма луна, като нашата луна, която да определя периода на месеца.

Астрономите представят течението на времето през марсианската година чрез слънчевата дължина, представена от Ls, където Ls=0° е пролетното равноденствие (началото на пролетта в Северното полукълбо на Марс), 90° е лятното слънцестоене, 180° е есенното равноденствие и 270° е зимното слънцестоене.

Кредит: NASA/JPL/MSSS

По дефиниция 1-вата година на Марс започва при Ls=0° на 11 април 1955 г. Марс дори има година 0, която започва на 24 май 1953 г. и която е дефинирана в тази специализирана статия.

Както и да е, сега сме в 36-та година на Марс от началото на ерата и днес на Марс започва есента. Тя ще продължи до 21 юли тази година, когато там започва зимата, когато празнуваме лятото тук в нашето Северно полукълбо.

Честито есенно равноденствие на Марс!

Източник: Mars' Calendar, Planetary Society

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !