Ето как пионерите на Марс ще строят къщи от почвата там (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 30 април 2017 в 09:06 7648 1

Снимка: Brian J. Chow, Yu Qiao

Тухли, направени от марсианска почва, биха били по-здрави от подсилен бетон и няма да имат нужда от опичане. Тухлите са толкова здрави, че биха устояли на смъртоносните прашни бури, които вилнеят на Червената планета.

Нискоенергийното производство на тухли е стъпка към устойчивото развитие на Марс, тъй като с минимални ресурси ще може да се построят жилищни и работни сгради за астронавтите. 

Откритието е публикувано в списание Nature.

Това изненадващо откритие е направено от екип инженери от Университета на Калифорния Сан Диего, съобщава IBTimes. Първоначално те са започнали работа по симулиране на марсианската почва в опит да намалят количеството полимери, които се изисква за направа на тухли. За тяхна изненада откриват, че са необходими само две стъпи за превръщане на червения прах в издръжлив строителен материал. 

Първо, почвата трябва да се постави в гъвкав контейнер (екипът използва гумена туба). След това се притиска силно - при малко количество е необходимо грубо същото налягане, което би се генерирало ако се пусне от 1 метър половинкилограмов чук, обяснява Yu Qiao, професор по структурно инженерство в Университета на Калифорния Сан Диего и водещ автор на проучването.

Тухлите са направени като се симулира почвата на Марс. Използва се компресия, но не и топлина. Форма на железен оксид, открит в марсианската почва, е използвана в случая, за да съедини почвата във форма на тухла. 

Тухлите също така са много дебели и са в състояние да спират газовете на планетата. Това е ключово условие, което сградите на Марс трябва да притежават, за да задържат необходимия за човешкото оцеляване изкуствен климат вътре.

Атмосферата на Марс е съставена над 95% от въглероден диоксид. Кислородът е само следа от газ - около 0,13%. Проникване на газове през тухлите би бил еквивалент на проникване през твърд камък на Земята.

"Изследването на Марс в близко бъдеще включва и технологията за космически строежи", пишат авторите на проучването. "Постоянно човешко селище на Марс ще изисква инфраструктура за устойчиви условия на живот. Непрестанното снабдяване със структурен материал е съществено в това отношение", допълват те.

Снимка: Brian J. Chow, Yu Qiao

Снимка: Brian J. Chow, Yu Qiao

Стените на една марсианска сграда освен това трябва да бъдат извънредно дебели. Поради тънката атмосфера на Марс, здравето на астронавтите трябва да бъде защитено максимално от високите нива на радиация, щом ще остават на планетата. 

"Хората, които ще отидат на Марс, ще бъдат изключително смели. Те ще бъдат пионери. И ще бъде чест за мен да бъда техният тухлар", коментира Yu Qiao.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

1

Божо

30.04 2017 в 11:56

" на смъртоносните прашни бури" би устояла и обикновена палатка, имайки предвид плътността на марсианската атмосфера. Иначе, за задържането на изкуствената атмосфера в постройката и за предпазването от радиация, може да са подходящ материал. Всъщност на Марс проблемът е задържането на подходяща за живеене атмосфера вътре в помещението, а не опасност от нахлуване на марсианска атмосфера вътре.