Галактиката Млечен път няма четири, а само два спирални ръкава

Ваня Милева Последна промяна на 03 май 2023 в 00:01 5178 0

Кредит The Astrophysical Journal (2023). DOI: 10.3847/1538-4357/acc45c

Наблюдения върху излъчването на водород от звездите в Млечния път като функция на радиалната скорост и галактическата дължина. Цветните точки са области на образуване на звезди с голяма маса с измервания на паралакса: спирален ръкав Норма (оранжев), ръкав Стрелец (циан), ръкав Карина (зелен), локален ръкав (син), ръкав Персей (магента) и външен ръкав (червен). Белите точки показват разклонения или източници, за които разпределението на ръкава е неясно. Емисиите HI са от проучването HI4PI (HI4PI Collaboration et al. 2016). Подфигурата представя увеличен изглед на червения правоъгълник, в който мазерите са присвоени съответно на ръкава Норма (оранжеви кръстове) и ръкава Скутум (оранжеви триъгълници) от R19, докато тук те са присвоени на един и същи ръкав, т.е. Норма.

Традиционната гледна точка за галактиката Млечен път, че има четири ръкава, не е правилна. Китайски астрономи в статия, публикувана в The Astrophysical Journal, описват анализа си на множество източници на данни в опит да определят истинска форма на Млечния път.

В продължение на много години космическите учени са си представяли галактиката Млечен път като спирална форма с централна изпъкналост и четири основни спирални ръкава, два от които произхождат от края на централната лента (Скутум, Кентавър и Персей) и два по-малки ръкава между големите ръкави (Норма и Стрелец) – вижте илюстрацията по-долу. 

Кредит: NASA/JPL-Caltech/R. Hurt (SSC/Caltech)

Две обсерватории в Китай, обсерваторията Purple Mountain и Националната астрономическа обсерватория са направили наблюдения, допълнени от данни, събрани с Европейския космически телескоп Gaia. 

През последните няколко години технологията на телескопите се подобри и заедно с това осъзнаването, че по-голямата част от галактиките отговарят само на една от трите основни форми: спирална, неправилна и елиптична. 

Повечето спирални галактики имат два големи спирални ръкава, които се разделят в няколко ръкава като делта на космическа река. Тези разделения може да се дължат на сблъсъци на галактиката с по-малки сателитни галактики. Следователно с четирите си спирални ръкава Млечният път е странен.

За да разберат дали Млечният път е изключение или изображението на спиралните ръкави е неправилно, китайските астрономи изследват звездите в Млечния път, за да определят тяхното местоположение, скорост и посока на движение.

Те разглеждат 24 000 така наречените OB звезди, млади, масивни звезди, за които е известно, че не се променят много след формирането си. Те също така използват данни от европейската космическа обсерватория Gaia на близо хиляда звездни купове. С всички данни те успяват да създадат триизмерно изображение на спиралните ръкави на Млечния път.

Резултатът показва, че Млечният път има само два спирални ръкава. Има и по-малки ръкави, но те са по-отдалечени и не са свързани с двата големи спираловидни ръкава.

Справка: Y. Xu et al, What Does the Milky Way Look Like?, The Astrophysical Journal (2023). DOI: 10.3847/1538-4357/acc45c

Източник: New measurements suggest rethinking the shape of the Milky Way galaxy
Bob Yirka, Phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !