Германия тества RFA One, прототип на ракета за многократна употреба

Ваня Милева Последна промяна на 03 септември 2021 в 00:01 9503 0

Илюстрация на RFA One. Кредит: Rocket Factory Augsburg

Германският стартъп Rocket Factory Augsburg (RFA или "Ракетна фабрика в Аугсбург") завърши поредното изпитание на своята ракета RFA One. По време на тестовете прототипът на първата степен премина криогенните тестове под налягане. Компанията показа видео, в което прототипът се разрушава след зареждане с криогенен азот. Тестовете са предназначени да проверят качеството на изработката и да определят налягането, което конструкцията може да издържи.

Това е последният етап за компанията, която се опитва да разработи ракета за многократна употреба за малки полезни товари. Първият полет на RFA One е планиран за края на годината.

По-рано RFA проведе огневи изпитания на двигателя на своята ракета носител на полигон в Швеция. Тази година стана известно и за решението на RFA да закупи ракетни двигатели, произведени от украинския 'Южмаш'.

RFA One е сравнително малка ракета носител с височина 30 метра и диаметър два метра. Първата степен е оборудвана с девет двигателя, чийто конкретен тип все още не е посочен. Предполага се, че ракетата носител RFA One ще може да извежда товар с тегло до 450 килограма на геотрансферна орбита.

Крайната цел на компанията е да използва повторно първата степен. Междувременно все още не е ясно как точно планират да направят това.

SpaceX използва вертикално кацане с двигатели и решетъчни крака. В същото време Rocket Lab избра система за кацане с парашут за своята ракета Electron. Все още не е напълно разработен, но няколко пъти Rocket Lab успя да върне първата си степен след старта.

Rocket Factory Augsburg е основана през 2018 г. като дъщерно дружество на OHB Corporation. Базирана е в Аугсбург, университетски град в югозападната част на Бавария.

Илюстрация на RFA One. Кредит: Rocket Factory Augsburg

В момента в различни страни все повече се работи върху ракети за многократна употреба. Също и в Русия, където наскоро ракетно-космическият център 'Прогрес', който е част от 'Роскосмос', подготви проект на ракета носител за многократна употреба "Амур-СПГ". Предполага се, че след 2026 г. ракетата носител ще може да замени цялото семейство ракети 'Союз-2'.

Източник: German startup Rocket Factory Augsburg successfully performs critical tests ahead of 2022 debut, nasaspaceflight
written by Adrian Beil 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !