Гигантска "дупка" в Слънцето ще предизвика ярки полярни сияния

Ваня Милева Последна промяна на 23 март 2023 в 12:14 8814 0

Дупка в слънчевата атмосфера

Кредит NASA/Solar Dynamics Observatory

Дупката в слънчевата атмосфера.

На слънцето се е образувала дупка, 30 пъти по-голяма от Земята, която предизвиква слънчеви ветрове със скорост 500-800 км в секунда, които ще ударят планетата ни до края на тази седмица. Ветровете са относително безвредни и до петък трябва да достигнат Земята, предизвиквайки по-внушителни полярни сияния.

Гигантска, тъмна област на Слънцето, наречена коронална дупка, е забелязана от Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА.

Коронарните дупки са области с по-ниска температура, така че не светят толкова ярко, колкото други области на Слънцето, и затова изглеждат тъмни.

"Сегашната голяма коронална дупка е с диаметър около 300 000-400 000 километра", обяснява за Insider Алекс Йънг (Alex Young), заместник-директор по научните въпроси в Научния отдел по хелиофизика на НАСА "Годард". "Това са около 20-30 земни тела, подредени едно до друго."

Мащабно изображение, сравняващо размерите на Земята и Слънцето. Кредит: ESA & NASA

Короналните дупки са често срещани, тук "няма нищо необичайно", коментира Скот Макинтош (Scott McIntosh), слънчев физик и заместник-директор на Националния център за атмосферни изследвания.

Подобни дупки са част от нормалната активност на Слънцето, но според Макинтош те "не са добре разбрани" и  тези събития са "тъмната страна" на слънчевата активност.

Короналните дупки са източник на бързи слънчеви ветрове, които достигат скорост от около 500-800 км в секунда, обяснява Йънг. Слънчевият вятър от тази коронална дупка се очаква да достигне Земята до края на тази седмица.

Your browser does not support the video element.

Анимация на слънчевия вятър показва частици, които се движат от Слънцето към Земята. Кредит: НАСА

"Вероятно ще започнем да наблюдаваме ефектите от високоскоростния вятър на 24 март", добавя Йънг. "Когато високоскоростният вятър достигне Земята, частиците и магнитното поле, което той носи, ще взаимодействат с магнитното поле на Земята, като ефективно ще го разтърсят или сякаш ще звъннат на камбана."

По-мощни магнитни полета, като тези от изхвърляне на коронална маса, могат да причинят прекъсване на електричеството или да нарушат комуникационните технологии. Но коронарните дупки - дори и големите като тази - са далеч по-малко опаснни. Така че основният ефект, който можем да очакваме този петък, е по-яркото полярно сияние.

Кредит: Pixexid

Въпреки това навлизаме в нова фаза на засилване на слънчевата активност, при която короналните дупки ще бъдат по-редки, а изхвърлянията на коронална маса и мощните слънчеви изригвания ще станат по-чести, посочва Йънг.

Това може да бъде обезпокоително, тъй като е известно, че мощните магнитни полета от изхвърлянията на коронарна маса и слънчевите изригвания могат да прекъснат електропреносната мрежа и изпържат спътници, но тези събития обаче са редки.

Йънг коментира, че за него и за други учени, занимаващи се със слънчевата активност, "ще става все по-вълнуващо и интересно".

Източник: A 'hole' 30 times Earth's size has spread across the sun, blasting solar winds that'll hit our planet by end of this week, Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !