Гледайте с нас: Стартът на Falcon 9 с провизии за МКС (стрийм)

НаукаOFFNews Последна промяна на 03 декември 2019 в 10:15 3515 0

Кредит SpaceX

Снимка от първия повторен полет на Dragon с провизии към МКС.

След успешно преминатите тестове по запалването на 27 ноември, ракетата Falcon 9 на SpaceX, носеща корабa с провизии за Международната космическа станция (МКС) Dragon, бе предвидено да бъде изстреляна в сряда, 4 декември. 

Стратът бе отложен за четвъртък, 5 декември. Насрочен е за 12:29:23 ч. EST (19:29:23 българско време).  

SpaceX се отказа от опита си за стартиране на 4 декември на Falcon 9 поради силните ветрове в горните слоеве. Съществуват и лоши условия в зоната за кацане на морската платформа източно от Джаксънвил, Флорида.

Прогнозата за 5 декември е много по-добра, когато SpaceX планира да опита отново да изстреля ракетата Falcon 9 за полет до космическата станция.

Изстрелването можете да гледате на живо в ютюб в каналите на SpaceX и NASA. 

SpaceX създаде нова ракета Falcon 9 за тази мисия. Обикновено най-новият вариант на ракетата Falcon 9 има достатъчен подемен капацитет, за да изнесе космическия кораб Dragon в орбита, преди да използва останалото си гориво, за да се насочи обратно към мястото за кацане на платформата край брега на Флорида.

В този случай обаче първата степен на ракетата Falcon 9 е планирано да кацне на морската платформа "Of Course I Still Love You" на повече от 100 мили в морето. Запитана за това, директорът на SpaceX за управление на мисията Dragon Джесика Дженсън заяви във вторник, че горната степен на ракетата е планирано да изпълни "термична демонстрация" за друг, неназован клиент. Но за да се постави втората степен на ракетата на правилната орбита за тази демонстрация, първата степен ще трябва да гори по-дълго и няма да има необходимото гориво, за да се върне на брега.

Попитана за повече информация за шестчасовата фаза на втората степен, Дженсън обясни, че не може да предостави много допълнителни подробности. Това предполага, че мисията може да демонстрира способността на военновъздушните сили на САЩ да пуска класифицирани полезни товари на специална орбита.

Източник: Spaceflight now - Live coverage: SpaceX to launch space station resupply craft Wednesday

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !