Гледайте вълнуващия трейлър на НАСА: Марсоходът Perseverance пристига на Марс

Ваня Милева Последна промяна на 26 декември 2020 в 13:33 8604 0

Кацането на Perseverance на Марс

След около 400 милиона километра марсоходът на НАСА Perseverance ще завърши пътуването си до Марс на 18 февруари 2021 г.

Но, за да достигне повърхността на Червената планета, той трябва да оцелее в мъчителната последна фаза от влизане в атмосферата на Марс, спускане и кацане.

Мисията използва вече демонстрирани успешно технологични иновации за както е наречено съкратено EDL (Entry, Descent,  Landing - влизане, спускане и кацане). Подобно на марсохода Curiosity на НАСА, космическият кораб от мисията Mars 2020 използва управляема EDL система.

Системата за кацане на мисията Mars 2020 включва парашут, спускаем апарат и подход, наречен „маневра на небесния кран“ за спускане на марсохода на повърхността през последните секунди преди кацане.

Този тип система за кацане осигурява възможност за кацане на много голям, тежък марсоход на повърхността на Марс в по-точна зона за кацане, отколкото е било възможно преди кацането на Curiosity.

Марс 2020 прави още една крачка напред. Тази мисия добавя нови технологии за EDL, като относителна навигация на терена (TRN). Тази усъвършенствана навигационна система позволява на марсохода да открива и избягва опасни терени, като се отклонява от тях по време на спускането му през марсианската атмосфера.

Микрофонът позволява на инженерите да анализират влизането, спускането и кацането. Той може също така да улавя звуците на марсохода по време на работа, което би предоставило на инженерите свидетелства за здравето и операциите на марсохода и би било приятно да се чуе.

Източник: Watch NASA’s Exciting Mission Trailer: Perseverance Arrives at Mars, scitechdaily

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !