Гмурнете се в Северния полюс на Юпитер с невероятните анимации на НАСА (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 април 2018 в 14:58 10283 1

Удивителната нова 3D анимация на НАСА разкрива какво е да се потопите в Северния полюс на Юпитер.

Сондата Juno на НАСА продължава да обикаля Юпитер и да изпраща невероятни нови цветни снимки на гигантската планета.

Виртуалното пътешествие, представено на 11 април на срещата на Европейския съюз на науките за Земята 2018 във Виена, дава възможност на зрителите надникнат в мистериозните бури на Юпитер в инфрачервена светлина, която е невидима за човешките очи. Тези циклони, подобни на "лава", се носят в полярните райони на планетата с ветрове със скорост от 350 км/ч.

Всеки циклон е с около 4000 км в диаметър. Сондата Juno документира тези загадъчни региони на огромната планета за първи път в историята.

"Преди Juno, можехме само да предполагаме как ще изглеждат полюсите на Юпитер", разказва Алберто Адриани (Alberto Adriani), член на екипа на Juno от Института за космическа астрофизика и планетариум в Рим, в прессъобщение на NASA-JPL.

Изображенията във видима светлина, заснети от камерата на сондата JunoCam, показват странно симетричен модел на антициклони или въртящи се обратно бури.

Но инфрачервените изображения, записани от инструмент, наречен Jovian Infrared Auroral Mapper или JIRAM, помагат на изследователите да набкюдават в дълбочина полюсите на газовия гигант.

Новите изображения разкриват формата и структурата на групата бури. 

По-хладните и обикновено по-високите облаци са показани в червено, с до температура -83 градуса по Целзий. Най-ниските и най-топли облаци, наблюдавани от инфрачервения сензор на JIRAM, са жълти и достигат до -13 градуса по Целзий.

Анимацията започва от изображения във видима светлина на Юпитер и се приближава, за да покаже 3D реконструкция, направена от снимки на JIRAM.

Според НАСА температурните показания и 3D реконструкцията "дават представа за това как работят мощните циклони на полюсите на Юпитер".

Огненият край на мисията Juno

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin Gill

Планирано е основната мисия на Juno да приключи на 16 юли 2018 г. След евентуален преглед НАСА вероятно ще удължи мисията с две или три години.

Но всичко свършва - в крайна сметка НАСА ще унищожи Juno, като го насочи да се потопи в плътните облаци на Юпитер.

По този начин космическата агенция иска да е сигурна, че сондата не може да замърси ледената луна на планетата Европа.

Европа и друга луна, наречена Ганимед, вероятно имат океани с течна вода - и потенциално извънземен живот - под повърхността им. НАСА не иска да замърсява тези океани с бактерии от Земята, които може да са останали по Juno.

В бъдеще обаче може да изпрати свръхстерилна мисия под леда, която да потърси извънземен живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.04 2018 в 01:04

Като ги гледа човек тия цветове си представя някакви адски температури. А то - баси кочана, -83 до -13.

По-надолу сигурно е по-топло ама пак не е за хора.