Хеликоптерът на НАСА Ingenuity засне останките на космическия кораб на Марс, с който е пристигнал

Ваня Милева Последна промяна на 28 април 2022 в 08:50 42384 0

Задният щит на марсохода Perseverance на НАСА на повърхността на Марс. Кредит: NASA-JPL/Caltech

Хеликоптерът на НАСА Ingenuity летейки над Марс засне въздушни снимки на отломки, показвайки забележителни детайли от свръхзвуковия парашут на кораба и конусовидната черупка, която е защитавала роувъра в дълбокия космос и по време на огненото му спускане към марсианската повърхност на 18 февруари 2021 г.

Резултатът беше 10 цветни изображения от височина от около 8 метра, заснети на 19 април по време на полет 26 на Ingenuity.

Навлизането, спускането и кацането на Марс са бързи и стресиращи не само за инженерите на Земята, но и за марсохода, който трябва да издържи на гравитационните сили, високите температури и други екстремни условия, които идват с навлизането в атмосферата на Марс с близо 20 000 км/ч. Парашутът и задния щит са заснети от разстояние от марсохода Perseverance.

„Perseverance имаше най-добре документирано кацане на Марс в историята, с камери, показващи всичко от надуването на парашут до кацането“, разказва Ян Кларк (Ian Clark) от JPL, бивш системен инженер на Perseverance, а сега ръководител на фазата на изкачване на Mars Sample Return. „Но изображенията на Ingenuity предлагат различна гледна точка. Ако те или затвърдят, че нашите системи са работили така, както смятаме, че работят, или предоставят дори  набор от данни от инженерна информация, която можем да използваме за планиране на връщането на проби от Марс, това ще бъде невероятно. А ако не, снимките са все още феноменални и вдъхновяващи.”

Това изображение на задната обвивка и свръхзвуковия парашут на Perseverance е заснето от хеликоптера Ingenuity на НАСА по време на 26-ия му полет на Марс на 19 април 2022 г. Кредит: NASA/JPL-Caltech

На изображенията на обвивката и полето от отломки, което е резултат от удара на повърхността с около 126 км/ч., защитното покритие на задната обвивка изглежда е останало непокътнато по време на навлизането в атмосферата на Марс. Много от 80-те високоякостни линии на окачване, свързващи задния  щиа с парашута, са видими и също изглеждат непокътнати. Разпръснат и покрит с прах, може да се види само около една трета от оранжево-белия парашут – 21,5 метра широк, той е най-големият, разгръщан някога на Марс – може да се види, но парашутът не показва признаци на повреда от свръхзвуковия въздушен поток. Ще са необходими няколко седмици анализ за по-окончателна присъда.

Корпусът на Perseverance, свръхзвуковият парашут и свързаното с него поле от отломки се виждат разпръснати по повърхността на Марс на това изображение, заснето от хеликоптера Ingenuity на НАСА по време на 26-ия му полет на 19 април 2022 г. на Марс. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Полет 26 

159-секундният полет на Ingenuity започва в 11:37 ч. местно марсианско време на 19 април, след една година от първия му полет. Летейки на 8 метра над нивото на земята, Ingenuity пътува 192 метра на югоизток и прави първата си снимка. След това хеликоптерът се насочва на югозапад и след това на северозапад, правейки снимки на предварително планирани места по маршрута. След като събира 10 изображения във флаш паметта си, Ingenuity се отправя на запад на 75 метра и каца. Общото изминато разстояние е 360 метра. С приключването на полет 26, хеликоптерът се е издигнал за 49 минути и е изминал общо 6,2 километра.


Това изображение на задната обвивка и парашут на Perseverance е направено от хеликоптера Ingenuity на НАСА по време на 26-ия му полет на 19 април 2022 г. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Ingenuity и Perseverance сега действат в по-неравен терен в пресъхнала речна делта, където водата някога се е вливала в кратера Jezero. Марсоходът завършва първата фаза от мисията си близо до мястото, където кацна на Червената планета миналата година, след което премина през марсианския пейзаж до новата зона на операции, покривайки около 5 километра за 31 дни, най-бързото пътешествие в сравнение с всеки марсоход в историята.

Perseverance пристига в района на делтата по-рано този месец. Роувърът ще събира повече скални проби там и ще ги съхранява за евентуално завръщане на Земята. Учените са готови да анализират пробите в търсене на улики за околната среда на Марс преди милиарди години, когато планетата е била по-топла, по-влажна и е можела да е поддържала живот.

Източници: 

NASA Ingenuity Helicopter Spots Spacecraft Wreckage on Mars – Perseverance’s Cone-Shaped Backshell, JPL

Ingenuity helicopter flies over leftover wreckage from Mars landing last year, Spaceflight Now

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !