Идентифициран е за първи път оптичен пулсар

Ваня Милева Последна промяна на 16 януари 2024 в 00:00 3277 0

Мъглявината Рак, която съдържа пулсара Рак (червената звезда в центъра). Изображението съчетава оптични данни от Хъбъл (в червено) и рентгенови изображения от Чандра (в синьо).

Кредит NASA/CXC/ASU/J. Hester et al.

Мъглявината Рак, която съдържа пулсара Рак (червената звезда в центъра). Изображението съчетава оптични данни от Хъбъл (в червено) и рентгенови изображения от Чандра (в синьо).

През 1969 г. на 16 януари бе идентифициран за първи път оптичен пулсар от астрономи от Университета на Аризона, ръководени от Джон Коке и Майкъл Дисни в обсерваторията Стюард. Открит е в мъглявината Рак.

Четиринадесет месеца преди това този пулсар бе открит в радиоспектъра от студентката Джоселин Бел.

Повечето пулсари излъчват редовни импулси от радиовълни, някои до 1000 импулса в секунда. Смята се, че те са неутронни звезди с изключително бързо въртене.

Светлинна крива и снимка на пулсара разположен в центъра на мъглявината Рак. Изображение, направено от Обсерваторията Венделщайн с помощта на OES - Photoncounting camera PC01 Представяне на около 30 минути събрани светлинни кванти на забавен каданс. Поради бързото си въртене пулсарът излъчва 30 ярки и 30 слаби проблясъка светлина в секунда към Земята. Съседните звезди обаче остават постоянни в яркостта си. Времевата резолюция на камерата е 3 микросекунди. Презентацията НЕ е анимация на твърди данни, а реални данни от измервания. Кредит: Astrofrank/ Dr. Frank Fleischmann / Sternwarte Feuerstein / www.sfeu.de

Оптичните пулсари мигат с подобна скорост, която е твърде бърза за възприемане от окото. Астрономите от Аризона са използвали стробоскопска техника, за да разгледат вече открития в радиоспектъра пулсар във време, когато оптичният пулсар бе само теоретичен въпрос, и е бил най-бледата звезда, снимана някога по това време.

Оттогава са намерени само няколко оптични пулсара (засега само 6).

Анимация на забавен каданс на Crab Pulsar, заснета при 800 nm дължина на вълната (близка инфрачервена) с помощта на Lucky Imaging камера от Кеймбриджкия университет, показваща яркия импулс и по-слабия интерпулс. Кредит: Astrofrank

През 2019 г. мъглявината Рак и вероятно затова и оптичният пулсар Crab Pulsar е наблюдаван да излъчва гама лъчи над 100 TeV, което го прави първият идентифициран източник на космически лъчи с ултрависока енергия.

През 2023 г. Интерферометрията с много дълга базова линия (VLBI) е използвана за провеждане на прецизна астрометрия с помощта на радио излъчване на гигантски импулс на Crab Pulsar, като по този начин се измерва точното разстояние до Crab Pulsar.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !