Има ли трета "тъмна" субстанция? Вселената се разширява още по-бързо

Наука ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2016 в 09:00 13337 1

Кредит NASA, ESA and A. Riess (STScI/JHU)

Снимка от космическия телескоп Хъбъл , която показва една от галактиките в изследването.

Вселената се разширява с 5-9% по-бързо, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът на НАСА. Това установи екип учени по данни от телескопа "Хъбъл", водени от носителя на Нобелова награда Адам Рийс (Adam Riess) от Университета Джонс Хопкинс.

Изследването им е прието за публикуване в The Astrophysical Journal. 

Изследователите използват нов подход за измерване на скоростта на разширяване на Вселената. Вместо да наблюдават далечни свръхнови, те насочват вниманието си към променливи звезди в 18 най-близки галактики, наречени Цефеиди. Благодарение на пулсациите на тези звезди, може доста точно да се изчисли разстоянието до тях. На базата на тези данни учените преизчисляват стойността на константата на Хъбъл с грешка само 2,4%.

Оказа се, че две галактики се разделят със скорост от около 73 км/сек., което е много повече отколкото бе прието да се смята. 

Тази илюстрация показва трите стъпки на астрономите при измерването на скоростта на разширяване на Вселената с безпрецедентна точност. Източник: NASA, ESA, A. Feild (STScI), and A. Riess (STScI/JHU)

Авторите посочват, че получените резултати не могат да се обяснят на базата на приетите в момента идеи за раждането и еволюцията на Вселената.

Може да се наложи да се приеме съществуването на трета "тъмна" субстанция - тъмна радиация. Или теорията на относителността на Айнщайн трябва да се коригира. А може би следващите наблюдения ще опровергаят тези последни изводи - в края на краищата - и това се е случвало.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

06.06 2016 в 11:10

М-да-а!
Всички модели страдат от Голям Взрив -:)
Има вече достатъчно данни, че ГВ е илюзия-следствие, а не причина за "начало" на Вселената.
Разбягването на Галактики е следствие на превръщания на енергията в тях - от полева хаотична форма (флуктуации) във вещева. Вещевата частица е подредена структура на същото поле и има вече нови свойства: маса, заряд, спин и пр. Излъчванията при това динамично структуриране създава допълнителен хаос в полетата между Галактиките, а това е отблъскваща сила между тях, която се равни с привличащата от гравитация - свойство маса на вещевите обекти.
Така - няма нужда от едно начало- Галям Взрив – на много места във Вселената възникват центри на ротация за обекти с "маса", за организиране на Купове и др.