Индийският апарат "Викрам" изглежда е катастрофирал на Луната (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 08 септември 2019 в 09:59 9059 1

Изглежда, че Индия не е успяла да приземи на повърхността на Луната безпилотния си космически кораб "Викрам" от мисията Чандраян-2. В петък апаратът трябваше да направи меко кацане на южния полюс на Луната, но вероятно, се е разбил.

В 11.08 ч. българско време на височина 35 км "Викрам" започва спускането си към повърхността, което ще продължава 15 минути. Връзката с центъра за контрол на полетите на Индийската организация за космически изследвания (ISRO) обаче се губи на височина 2,1 километра.

Дати, показващи кацането на индийския лунен модул Викрам. Там, където спира зелената точка, хората изведнъж губят всякакъв контакт. Кредит: ISRO

Хоризонталната скорост на Викрам по това време е 48 метра в секунда, а вертикалната скорост - 60 м/сек. - тогава Викрам е само на 1 километър от предвиденото място за кацане. Властите приемат, че Викрам и луноходът Прагян са катастрофирали.

Концепция на художник за Викрам и Прагян след кацане на Луната. Кредит: ISRO

Викрам бе изстрелян на 22 юли с мисията Чандраян-2, която излезе на орбита около Луната на 20 август, а на 2 септември лунният модул се отдели от сондата.

Ако кацането бе успешно, Индия щеше да е четвъртата страна, достигнала с космически кораб до Луната. По-рано тази година Израел искаше да стане четвъртата страна, но също нещо се обърка с кацането, вероятно причинено от софтуерна неизправност.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3995

1

АСАН ОТ НАСА

08.09 2019 в 18:02

Явно, съвестта ги е загризала!
Само хамериканци и китай,лъжат като цигани.