Интерактивна карта показва къде точно кацна марсоходът на НАСА. Хеликоптерът е готов за първия полет на друга планета (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 22 февруари 2021 в 07:52 14923 0

Perseverance, висящ под Skycrane, на два метра над земята. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Марсоходът Perseverance на НАСА уверено кацна в кратера Джезеро на Червената планета на 18 февруари, 22.55 ч. българско време. Наследникът на Curiosity ще търси следи от минал живот в седиментните слоеве на водата, която е била преди 3,5 милиарда години в този кратер.

A хеликоптерът Ingenuity, който е в добро състояние, му предстои да излети, което ще бъде първия полет на летателен апарат на друга планета.

Ако се питате къде точно е този кратер Джезеро на Марс и къде е кацнал марсоходът в този 45-километров кратер. Интерактивната карта по-долу ви дава отговорите на тези въпроси.

Местата за кацане на Марс, включително на Perseverance. Тази карта на Марс показва мястото за кацане на марсохода Perseverance на НАСА в сравнение с предишни успешни мисии на Марс. Кредит: NASA / JPL-Caltech

Освен това спускането на Perseverance, докато все още виси от парашута, бе заснето от космоса от орбиталния апарат на Марс MRO. По-долу има туит със снимката на този етап.

Първият хеликоптер на Марс подаде сигнал към контролния център след кацане на марсохода Perseverance

Първият хеликоптер, изпратен някога на друга планета, се справя отлично на Марс, след като оцелява след „седемте страшни минути“, кацайки на борда на Perseverance на НАСА.

Хеликоптерът Ingenuity (Изобретателност), който кацна на Марс в четвъртък, е буден и комуникира с контролния център на Земята.

Лабораторията за реактивни двигатели (JPL) на НАСА установи връзка в събота в 1:30 ч. българско време чрез MRO, показвайки, че хеликоптер и неговата базова станция работят нормално.

След този положителен доклад ще се продължи зарежданети на шестте литиево-йонни батерии до около 30% от планирания им капацитет и данните ще бъдат изпратени обратно на Земята, за да се реши как да се процедира в бъдеще сесии за зареждане на батерията.

След като Perseverance разгърне Ingenuity на повърхността, батериите на хеликоптера ще се зареждат единствено от собствения слънчев панел и хеликоптерът ще има експериментален прозорец за тестов полет от 30 марсиански дни (31 земни).

Ако Ingenuity преживее първите мразовити марсиански нощи - където температурите се понижават до минус 90 градуса по Целзий - екипът ще продължи с първия полет на летателен апарат на друга планета.

Ако Ingenuity успее да излети и да се задържи по време на първия си полет, над 90% от целите на проекта ще бъдат постигнати. Ако хеликоптерът кацне успешно и всичко е наред, може да бъдат опитани до още четири полета, всеки от които надгражда успеха на последния.

Източник: 

Perseverance Rover's Landing Site: Jezero Crater, NASA

NASA’s Mars Helicopter Reports In, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !