Истинската история на „скритите числа" зад старта на първия американски астронавт

Йоанна Димитрова Последна промяна на 04 февруари 2017 в 15:03 17858 1

В края миналия месец актьорският състав на филма Hidden Figures (Скрити числа) взе наградата на Гилдията на филмовите актьори за най-добро изпълнение на актьорски състав.

"САЩ нямаше да се справи без тези три американски героини", заяви наградената Таражи Хенсън, разказа Рeople. "Без тях нямаше да можем да достигнем звездите".

Уважението към тези жени е много закъсняло. Филмът е една невероятна неразказана досега история за Катрин Джонсън, Мери Джаксън и Дороти Воган - брилянтни математички-афроамериканки, работещи в НАСА, участващи в една от най-големите операции в историята на агенцията - изстрелването на астронавта Джон Глен в орбита, постижение, което възстанови доверието на нацията и обърна космическата надпревара и вдъхнови света.

Но приносът на тези жени до голяма степен е описан само в учебниците по история.

Хенсън, заедно с партньорките си Октавия Спенсър и Жанел Мона показват на света вдъхновяващата история на героините.

Известни като "компютри в поли", трите жени работят зад кулисите на НАСА в сегрегирано отделение на Langley Research Center - West Area Computers . Техните изчисления помогнаха на САЩ да навакса в "звездната надпревара" и изпращането на Джон Глен, който наскоро почина на 95-годишна възраст, в орбита около Земята.

Таражи Хенсън изиграва ролята на Катрин Джонсън, блестящ математик, която започва работа в НАСА в ранните си години, още през 1950. Тя вдъхва толкова голямо доверие в НАСА, че Глен й се обажда за проверка на сложни изчисления на траектории, направени от компютъра, преди стартирането на Friendship 7 през 1962 година.

"Звънете на момичето да провери числата", каза Глен, доверявайки се изцяло на Джонсън. "Ако тя каже, че са верни, аз съм готов да полетя".

Катрин е от Западна Вирджиния, родена през 1918 г. и признава, че винаги е имала мания по цифрите.

"Броях всичко", разказва тя в НАСА през 2015 г. "Броях стъпките си, когато вървях по улиците, стълбите до църквата, броя на ястията си и на приборите, които миех ... всичко, което може да се преброи, аз го броях".

Джонсън ускорява дипломирането си благодарение на невероятните си способности. Тя е готова да влезе в гимназията още на 10-годишна възраст.

Катрин завършва Стейт Колидж в Западна Вирджиния на 18 години и започва да работи като учител, после прекарва известно време в къщи, тъй като ражда. През 1953 г. започва работа при предшественика на НАСА, Националния консултативен комитет по аеронавтика, когато започва наемането на афроамериканци по време на Втората световна война. Агенцията е толкова впечатлена от уменията на Джонсън, че тя продължава да работи за тях и след края на войната.

В крайна сметка, Джонсън помага на НАСА с познанията си в отдела за ориентиране и навигация Langley Research Center. Продължава да работи по космическите програми Redstone, Mercury и Аполо, изчислявала траекторията на Алън Шепърд, първия американец в космоса и историческия полет на Глен в орбита. Работи в НАСА до 1986 г. и е наградена с президентския медал на свободата от Барак Обама през 2015-а година.

Дороти Воган, изиграва ролята на Октавия Спенсър, която проправя пътя на малцинствата, включително на Джонсън, като става първият афро-американски мениджър в НАСА.

Родена през 1910 г. в Канзас Сити, Мисури, Октавия Спенсър надминава всичките си съученици по познания и завършва Университета Уилбърфорс в Охайо през 1926.

Талантлививата математичка напуска поста си като учител по време на Втората световна война, за да работи в Лангли, като смята, че ще е временна позиция. 

Октавия Спенсър е начело на отдела от 1949 до 1958 г. После продължава да използва невероятните си умения и става експерт програмист, допринасяйки за стартирането на програмата на танковете Аякс преди да се оттегли през 1971 г. Тя почива през 2008 година.

Мери Джаксън, първата чернокожа жена инженер на НАСА, се играе от почти неизвесната Жанел Мона.

Мери е родена във Вирджиния през 1921 г. и е друг изключителен учен, който работи в тясно сътрудничество с Джонсън и Воган. Подобно на тях, тя се присъединява към Лангли след като е работила като учител.

През 1950-те, тя експериментира с обработката на данни от аеродинамичния тунел. В крайна сметка се присъединява към програмата за обучение, която й позволява да се превърне от математик в инженер. През 1958 г. става първата чернокожа жена инженер на НАСА.

След 34 години, Джаксън започва работа в отдела "Равни възможности" на НАСА и прави промени, за да помага на работещите жени до пенсионирането си през 1985 г. Тя почива през 2005 година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

Що си мисля, че в случая Hidden Figures трябва да се преведе като Скрити цифри или Скрити числа или Скрити сметки или тайни такива? ????