Израелската лунна сонда се отдели от ракетата и полетя към Луната (видео)

Първата частно финансирана мисия към Луната прави история

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 февруари 2019 в 05:00 8899 0

Израелският лунен модул "Берешит", представа на художник.

Първата израелска лунна сонда "Берешит" успешно се отдели от ракетата-носител Falcon 9 и започна самостоятелно си пътешествие до естествения спътник на Земята, съобщава компанията SpaceX.

Falcon 9 излетя днес, петък, 22 февруари, в 03:45 часа българско време от космодрума в Кейп Канаверал.

Израелският лунен модул, наречен "Берешит" (Beresheet, преведено от иврит - "Битие" или "Произход"), бе първият от трите космически апарата, който се отдели в орбита около 33 минути след излитането. Индонезийският комуникационен спътник на Nusantara Satu, PSN-6, най-големият полезен товар на мисията, се отдели 44 минути по излитането, заедно с експерименталния сателит на ВВС S5, съобщава SpaceFlightNow.

SpaceX се приземи на първата степен на ракетата близо девет минути след излитането на платформата  "Разбира се все още те обичам" в Атлантическия океан. Според SpaceX това е третият успешен старт и кацане на първата степен на Falcon 9 под номер B1048 и бе с " най-трудните условия за завръщане към днешна дата" - за първи път полетя през юли с 10 комуникационни спътника Iridium Next и отново през октомври с радарния сателит за аржентинската космическа агенция CONAE.

Началото на Берешит

Мисията много подходящо е наречена "Берешит". Това ще бъде първото кацане на Луната, финансирано изцяло от частни източници, и първото пътуване до Луната за Израел, който се присъедини към Съединените щати, Русия и Китай като единствените страни, достигнали Луната.

С размери от 1,5 метра, модулът с големината на перална машина ще бъде и най-малкият космически кораб на Луната.

Лунното приключение на Берешит ще продължи няколко месеца и включва сложен набор от орбити около Земята, за да набере скорост и след това около Луната, за да се подготви за кацане. Процесът е обяснен по-подробно в това видео:

Сондата "ще използва специална апаратура за измерване на магнитното поле, както и панорамни снимки на повърхността Луните и ще предаде изображения на Земята с висока резолюция", съобщава представител на компанията Israel Aerospace Industries (IAI), която извърши изграждането на лунния модул.

Кредит: SpaceIL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !