Как да наблюдаваме персеидите при почти пълната Луна на 12 и 13 август 2019 г. (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2019 в 09:41 12140 0

Кредит NASA

Персеиди 2016 г.

В средата на август всяка година Земята преминава през останките на кометата 109P/Swift-Tuttle (Суифт-Тътъл), което означава, че ще имаме възможност отново да се насладим на метеорите от потока Персиди, които изглеждат сякаш идват от съзвездието Персей.

Пикът на метеорния поток през 2019 г. ще бъде на 12 и 13 август. Особеното тази година е, че това ще се случи на фона на почти пълна Луна.

Кометата Суифт-Тътъл е с диаметър почти 26 км и представлява заледено прахово кълбо, което влиза в слънчева орбита на всеки 133 години. За последно кометата е преминала в близост до Земята през 1992 г., а следващото й преминаване ще бъде през 2126 г. Когато Земята преминава през опашката от останки, те изгарят в атмосферата и така се получава метеорния дъжд. Пикът е моментът, когато нашата планета преминава през най-гъстата част на облака.

Орбитите на кометата Суифт-Тътъл. Източник: spaceweather.com

Когато Земята преминава през опашката от останки, те изгарят в атмосферата и така се получава метеорния дъжд. Пикът е моментът, когато нашата планета преминава през най-гъстата част на облака, както е показано на фигурата.

Кредит: Sky & Telescope Magazine

"За съжаление Луната ще бъде почти пълна в нощта на пика, което ще попречи да се видят по-слабите персеиди", разказва експертът по метеори от НАСА Бил Куук (Bill Cooke) за сайта Space.com. "Ще се виждат големите огнени кълба, но не и шоуто, което сме наблюдавали в нощи без Луна".

Според Куук при тазгодишния пик на персеидите ще се наблюдават около 10-15 метеора на час, докато в години на новолуние (като 2016 г.) са наблюдавани до 150-200 метеора на час. 

Най-добрите моменти за наблюдение на потока ще са последните няколко часа преди изгрев на 12 и 13 август. Тъй като Луната ще бъде почти пълна, най-голям шанс да наблюдавате метеорите ще има, когато тя е ниско на Запад, съветват от НАСА.

Персеидите обикновено изглеждат като "излъчени" от една точка в различни посоки. Кредит: NASA/JPL-Caltech

Ако гледате на Изток, персеидите обикновено изглежда, че преминават през една точка, вляво от звездния клъстер Плеяди, но могат да се появят навсякъде в небето. Важно е да откриете място без светлинно замърсяване и да си дадете време очите да привикнат към тъмнината. 

Източници: NASA - What's Up Video: August 2019 Skywatching Tips from NASA

Space.com - Perseid Meteor Shower 2019: When, Where & How to See It

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !