Как ще изглежда слънчевото затъмнение на Луната и къде може да го гледаме от Земята

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2024 в 10:44 3204 0

 слънчевото затъмнение

Кредит NASA

слънчевото затъмнение

В нощта на 24 срещу 25 март ще се случи частично лунно затъмнение, а по-малко от три седмици по-късно, на 8 април, пълно слънчево затъмнение, когато Луната ще закрие нашата звезда.

Тези астрономически събития ще бъдат гледани от милиони хора, но не и от България. Те ще се виждат най-добре над Северна Америка.

Като малка компенсация специалистите на НАСА показват няколко интересни изображения: те демонстрират как биха изглеждали тези астрономически явления от повърхността на Луната и от Международната космическа станция.

Пълно слънчево затъмнение от 24 април 1967 г. от повърхността на Луната, видяно от Surveyor 3 на НАСА Кредит: NASA, Surveyor 3 / RD Sampson (ECSU)

Астронавтът на НАСА Дон Пети засне пълно слънчево затъмнение от Международната космическа станция през 2012 г. Кредит: NASA

И за да не разстройваме ние, останалите жители на Земята, НАСА ни дава възможност да изживеем пълното слънчево затъмнение с предавания на живо и с помощта на най-новата 3D интерактивна технология на американската космическа агенция.

С помощта на мишката или тъчпада щракнете в горния прозорец и управлявайте Земята, за да станете свидетели на затъмнението. Изберете своя изглед от четирите опции, увеличете или намалете мащаба, използвайте контролите за време, за да се придвижвате напред и назад във времето и вижте дали сте на пътя на сянката. Вие контролирате всичко с очите на НАСА.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !