Какви астрономически обекти могат да се заснемат през деня

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 септември 2015 в 11:20 12396 1

Луна и Венера при дневна светлина. Източник: Astronomy Picture of the Day, автор: David Cortner

В тази статия ще ви покажем дневни снимки и видео на различни небесни обекти.

Всеки знае, че астрономически наблюдения се извършват на тъмно, за предпочитане далече от осветлението на града. Но в небето могат да се видят много интересни обекти, дори и при ярка слънчева светлина. И то не само Слънцето. През деня Луната може да се наблюдава перфектно, а с някои умения може да видите и снимате дори някои планети и космически кораби.

Слънце

Най-очевидният обект за наблюдение през деня е Слънцето, тъй като не се вижда през нощта. Да се гледа Слънцето трябва само през плътен филтър, в противен случай ще си развалите зрението. Може да си направите свой собствен с помощта на специален филм или си купите готов стъклен филтър. В редки случаи, атмосферната мъгла може да образува естествен филтър и да видите големите петна върху нашата звезда дори с невъоръжено око. На тази снимка по-долу и вляво от центъра на диска се вижда група слънчеви петна, наречена AR 2396.
А с малък телескоп с филтър слънчевите петна изглеждат така:С помощта на прости манипулации с графичен редактор може да се проявят и незабележимите за окото "факли" - светли структури около петната.

Луна

Мнозина дори не се предполагат, че Луната се вижда ясно през деня. Може да се види почти всеки ден, с изключение на датите близо до новолуние или пълнолуние. Растящата Луна е видима в следобедните часове, а намаляващата - преди обед. Да се снима Луната през деня може дори с мобилен телефон:Или с цифров фотоапарат:С телескоп лунните кратери могат да се видят и през деня, а снимките на фона на синьото небе изглеждат по-красиви от скучния черен фон.И това е рекорд на снимка с най-тесен полумесец, направена от фотографа Тиери Лего:

image

По време на снимката Луната е само на четири градуса от Слънцето.

За да се защити от преосветяване, фотографът е изградил такова устройство:

image

Накрая, говорейки за Луната, нека си спомним слънчевите затъмнения, по време на които Луната преминава пред Слънцето.Венера

Дневната Венера е по-трудно да се види от Луната. На първата снимка може да се види, че повърхността й е много по-ярка от повърхността на Луната, но заради малките й размери с невъоръжено око се вижда като бяла точка.

За да видите Венера през деня, разберете сегашната й позиция в Stellarium или всяко друго приложение-планетариум. В повечето случаи, тя ще бъде на 20-50 градуса западно или източно от Слънцето. Застанете така, че някоя сграда да закрива за вас Слънцето, но да остане видимата частта от небето, където е Венера. Ако искате да използвате бинокъл или телескоп, бъдете внимателни. В търсене на планетите винаги стойте на сянка, за да не попаднете случайно на Слънцето.

Юпитер

Юпитер е много по-далече от Слънцето. Да го видите с невъоръжено око през деня е невероятно трудно, той е много по-слаб, отколкото Венера.

image
"Съединение" на Юпитер и Венера. Източник: spaceweathergallery.com автор: Francisco Diego.

По яркост на повърхността той повече прилича на сърпа на Луната.

image
Източник: Sky and Telescope, автор: Gary Seronik.

Въпреки това, някои фотографи успяват да направят дневни снимки, които показват детайли на повърхността на Юпитер и дори спътниците му:
image
Източник: Stargazers Lounge, автор: Steve Ward.

Марс

Понякога, в моменти на великите противостояния (опозиции), Марс свети ярко като Луната. За жалост по това време Марс не се вижда през деня - той изгрява със залеза на Слънцето и залязва при изгрев слънце. Поради това, през деня може да се открие само в този вид:

image
Източник: spaceweathergallery.com автор: Филип Романов.

Меркурий

Наблюденията на Меркурий се усложняват от факта, че той рядко се отдалечава от Слънцето на удобно ъглово разстояние. Опитайте се да намерите Меркурий на тази снимка.

image
Венера и Меркурий. Автор: Emil Ivanov.

Ако не - натиснете за по-голямо изображение

Добър шанс да се види Меркурий през деня ще има на 9 май 2016, в този ден планетата ще премине по слънчевия диск. Интересен факт е, че на 26 юли 69163 г. Меркурий и Венера ще направят съвместен транзит ппез Слънцето.

Предишна едновременен транзит е бил 373 173 пр. н. е.

Изкуствени спътници

Интересно е, че МКС не отстъпва на яркост на Венера, така че може да се види и през деня. През деня тя изглежда като бяла точка в синьото небе. И ако използвате телескоп и специален софтуер за проследяване на спътниците, можете да я заснемете на видео.Понякога МКС прелита близо до Луната и даже пресича диска й. В този случай е много по-лесно да се види и заснеме, тъй като Луната е добър ориентир.А това е прелитане близо до Венера:

image
Източник: Astronomické události.

Ако МКС лети на фона на слънчевия диск, тъмният силует може да се види, като се използват същите средства като за наблюдение на слънчевите петна.Графикът на прелитанията на МКС близо до други небесни обекти може да се провери на сайта calsky.com.

Проблясъците на Иридиум е явление, причинено от отражението на слънчевата светлина върху гладката повърхност на антените на комуникационните спътници от система "Iridium". Те са общо 66 спътника на височина от около 780 км.

Тези отблясъци могат да бъдат няколко пъти по-ярки от МКС, но траят само няколко секунди.


Дълбокият космос

Изглежда невероятно, но използвайки H-алфа филтър може да направите снимка на ярка мъглявина през деня. Това е анимация на серия от снимки на M42 (мъглявината Орион). Първата снимка (тази, в която можете да видите повече детайли), е направена при изгрев слънце, а последната - четиридесет минути след изгрев слънце. 
Самите снимки е направил Robert J. Vanderbei, професор от Принстън.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.09 2015 в 13:48

Мнозина дори не се предполагат, че Луната се вижда ясно през деня.

Вайййй, мнозина съ не предполагат