Какво ни е подготвило нощното небе през ноември

Роса Виктория Муньос Димитрова Последна промяна на 31 октомври 2016 в 11:21 6849 0

Преминаването от лятно към зимно часово време бавно ни настройва за приближаващата зима. Същото прави и небето през ноември за нас. Със своята Суперлуна и метеорни потоци небето иска да ни подготви за дългите празнични нощи през декември.

Празничната заря ще започне още в началото на ноември с метеорния поток Южни Тауриди. Както по-запознатите от вас може би се досещат името им идва от съзвездието Телец (Бик, Taurus). Те ще бъдат видими в нощите на 4-ти и 5-ти ноември и се очаква да бъдат по около 5-6 на час, Не ги пропускайте, защото на 12-ти ноември, когато се очаква пика на Северните Тауриди, Луната ще бъде близо до пълнолуние и въпреки, че се очаква те да бъдат около 10 на час лунната светлина значително ще ограничи видимостта им. 

Ловецът Орион е едно от най-разпознавамите съзвездия на зимното нощно небе и с напредването на месеца ще се издига все по-високо на небето. Ще ви бъде по-лесно да го откриете, ако първо потърсите трите звезди в редица, образуващи колана му и след това откриете останалите ярки звезди описващи специфичната фигура на съзвездието. Използвайки Орион ще ни бъде много лесно да открием някои от якрите звезди и съзвездия наоколо. По продължение на линията на пояса му на югозапад можем да открием звездата Сириус от съзвездието Голямо куче, а на северозапад Алдебаран от Бик. Старите българи са наричали съзвездието Рало, а звездата Сириус – овчарската звезда. Щом започнела да се вижда на небето овчарите знаели, че идва зима и отивали със стадата си по земите на днешна Гърция, където било по-топло.

Този месец пълнолунието отново ще бъде Суперлуние, което се оказва, че е най-близката точка до Земята, в която е била Луната от 26 януари 1948 година. Следващото такова приближение се очаква през ноември 2034 година. Пълнолунието ще настъпи на 14 ноември в 15 часа и 52 минути. За жителите на САЩ това пълнолуние се нарича Full Beaver Moon (Боброво пълнолуние) и е почитано както от колонизаторите на Щатите, така и от коренното население, защото това е било времето, в което се залагали капаните за бобри преди да замръзнат блатата, за да има кожи за зимата. Коренното население на Америка нарича това пълнолуние още Full Frost Moon (Скрежно пълнолуние).

През месец ноември още един метеорен поток ще премине през нощното небе – този на Леонидите. Леонидите представляват средно интензивен поток, при който могат да се наблюдават по около 15 метеора в час в пика на потока. Този поток е различен с това, че на всеки 33 години потокът се усилва и могат да бъдат наблюдавани стотици метеора в час. Последно такова явление е настъпило през 2001 година. Потокът Леониди води началото си от опашката на кометата Темпъл-Тътъл (Tempel-Tuttle), открита през 1865 година. Потокът е активен всяка година между 6 и 30 ноември, като тази година пикът му ще бъде на 16-17 ноември. Намаляващата Луна ще е все още достатъчно ярка, за да попречи на наблюденията, но ако имате повечко късмет може и да уловите някои добри попадения.

Напомняме ви, че за да наблюдавате по-добре всички явления по нощното небе трябва небето да е ясно, да бъдете далеч от светлините на града и да бъдете все по-топло облечени.

Фази на Луната през ноември:

Първа четвърт – 7 ноември – 21 ч. 51 мин.
Пълнолуние – 14 ноември – 15 ч. 52 мин.
Последна четвърт – 21 ноември – 10 ч. 33 мин.
Новолуние – 29 ноември - 14 ч. 18 мин.

Видимите планети през този месец са: Венера, Марс, Сатурн, Юпитер и Меркурий.

Положението на звездите, планетите и останалите обекти по нощното небе и този месец няма да окажат никакво влияние върху нашите житейски решения и не крият никакви опасности.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !