"Касини" открива наводнени каньони на луната на Сатурн Титан

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 август 2016 в 09:51 6817 1

Кредит NASA/JPL-Caltech/ASI

Касини изпраща микровълнов сигнал към повърхността на Титан и установява, че някои канали са дълбоки, стръмни каньони, пълни с течни въглеводороди. Една такава възможност е Vid Flumina, разклонена мрежа от тесни линии в горния ляв квадрант на изображението.

Космическият кораб на НАСА "Касини" е открил дълбоки, стръмни каньони на спътника на Сатурн Титан, които са наводнени с течни въглеводороди.

Откритието представлява първото пряко доказателство за присъствието на пълни с течност канали на Титан, както и първото наблюдение на каньони със стотици метри дълбочина, съобщава Jet Propulsion Laboratory.

Публикацията в списание Geophysical Research Letters описва анализът на данните от Касини при близкото прелитане на космическия кораб покрай Титан, извършено през май 2013 г. По време на прелитането, радарният инструмент на Касини бе фокусиран върху каналите около голямото северно море Лигея Mare.

Наблюденията на Касини разкриват, че каналите - по-специално, мрежата на име Vid Flumina - са тесни каньони, обикновено малко по-малко от километър широки, с наклон по-стръмен от 40 градуса. Каньоните са доста дълбоки - от 240 до 570 метра.

Тези изображения от радарния инструмента на борда на "Касини" показват развитието на преходни форми в голямото въглеводородно море, наречено Лигея Mare на Титан. Източник: NASA / JPL-Caltech / ASI / Cornell

Разклонените канали са тъмни на радарните изображения, което много напомня на богатите на метан морета на Титан. По-рано не е било ясно дали тъмният материал е течност или просто насипан седимент - които в мразовитите температури на Титан ще са от лед, а не от скали.

Сега природата на каналите е установена по данните на отразения радарен сигнал на Касини. Инструментът показва изключително бляскава гладка повърхност като тази, наблюдавана от въглеводородните морета на Титан.

Наличието на такива дълбоки каньони в ладшафта показва, че процесът, който ди е създал е бил активен дълго време или са ерозирали надолу много по-бързо в сравнение с други области на повърхността на Титан. Предложените от изследователите сценарии включват издигане на терена и промени в морското равнище, а може би и двете.

"Земята е топла и скалиста, с реки от вода, а Титан е студен и леден, с реки от метан. И все пак е забележително, че откриваме такива сходни характеристики в двата свята", заяви Алекс Хейс (Alex Hayes), от научния екип на "Касини", сътрудник в Университета Корнел и съавтор на изследването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

11.08 2016 в 19:58

Не са наводнени, а напетролени.

А иначе - интересно.