Каталог от спиращи дъха пейзажи на Марс, в който може да се изгубите

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 10:08 9586 0

NASA/JPL/UArizona

Инструментът HiRISE (High-Resolution Imaging Science Experiment) на борда на апарата на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ни осигури постоянен поток от изображения от повърхността на Марс. Той е в орбита около Марс от март 2006 г. и значително надживя планираната продължителност на мисията.

Една от най-новите снимки на деня (или Hi-POD), направени HiRISE, е тази от ерозирали утаечни марсиански скали, която виждате горе.

Изображението е от района на Меридиани Планум (Meridiani Planum), близо до екватора на планетата. Това е същият регион, в който е кацнал марсоходът на НАСА Opportunity през 2004 година.

Изображението е от кратер, създаден от мощен удар, въпреки че ръбовете на кратера са извън изображението.

Топографска карта на Марс на MOLA. Горното изображение е от кратера в най-дясната част, в белия квадрат. Кредит: NASA/MOLA/USGS

Скалите в кратера са довлечени от вятъра или водата. Седиментите са покрили навремето дъното на кратера, но са ерозирани с течение на времето от вятъра.

Тъй като самите седименти са се отложили на пластове, последващата ерозия ги оформя на стълби. Някога отложенията са било много по-големи, но сега това е всичко, което е останало.

Районът на Меридиани Планум на Марс е забележителен поради редица причини, особено наличието на хематит, който пък е свързан с наличието на течна вода. Той може да се отложи във водата и да образува утайка на дъното на воден басейн или може да се образува от горещи извори. Затова там бе изпратен роувърът Opportunity.

Opportunity откри сфери от хематит, които бяха наречени "боровинки", които са знак, че някога е присъствала вода. Това откритие причини доста объркване по това време.

Марсианските боровинки са конкреции от минерали, богати на желязо, създадени през периодите на влажен климат на Марс. Кредит: NASA/JPL/Cornell

Що се отнася до апарата на НАСА MRO и неговия инструмент HiRISE, той все още работи усилено. Той изпълнява функцията не само на орбитална камера, а и на комуникационна връзка за мисии на Марс. Това е важен високоскоростен ретранслатор за данните на Curiosity, а скоро и за марсохода Perseverance от мисията Mars 2020 на НАСА с планирано изстрелване на 17 юли 2020 г. и кацане в кратера Джезеро на Марс на 18 февруари 2021 г.

Разгледайте каталога с изображения на MRO и може да се изгубите сред странните пейзажи на Червената планета.

Тази статия първоначално е публикувана от Universe Today. Прочетете оригиналната статия.

Още една снимка от каталога: "Марсиански дюни". NASA/JPL/UArizona

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !