Като бумерангът се връща гигантски газов облак, изхвърлен от галактиката ни

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 януари 2016 в 15:30 9584 1

Кредит University of Notre Dame/Nicolas Lehner

Положението на облака Смит днес спрямо Млечния път.

Газовият облак Смит с висока скорост приближава нашата Галактика. Астрономите наскоро определиха състава му. Оказа се, че преди около 70 милиона години е бил част от Млечния път и сега се връща обратно.

Астрофизикът Никълъс Лехнер (Nicolas Lehner) от Университета на Нотр Дам, САЩ, и сътрудниците му са установили, че облакът съдържа елементи, подобни на тези на нашето Слънце, което означава, че облакът е образувано по външните краища на Млечния път, а не в междугалактическото пространство, както се предполагаше, разказва сайтът на университета.

Проучването, озаглавено "On the Metallicity and Origin of the Smith High-velocity Cloud", бе публикувано този месец в Astrophysical Journal Letters.

Откритият още през 60-те газов облак Смит. е единственият високоскоростен облак в галактиката, чиято орбита е добре определена благодарение на данни от радиотелескопи като Green Bank Telescope (GBT).

Той е наистина огромен - въпреки че няма звезди в него, масата му е милиони пъти по-голяма от Слънцето, а размерите му - 11 000 светлинни години. Ако беше видим, щеше да изглежда 30 пъти по-голям, отколкото на пълна Луна. 

Облакът от беззвезден газ се приближава със скорост повече от 1,10 млн км/час и се очаква да се блъсне в диска на Млечния път след 30 милиона години. После ще се "разтвори" в него, а веществото, което е донесъл, ще послужи за гориво за образуване на нови звезди.

Дълго време произходът на Облакът Смит е бил загадка. За да се установи е било необходимо да се разбере точния състав на газа, но поради разредената структурата на облака, тази задача се оказала трудна. Едва наскоро, с помощта на космическия телескоп Хъбъл, астрофизиците са отбелязали някакъв напредък. Учените са наблюдавали ултравиолетовото излъчване на активните ядра на далечни галактики, разположени зад облака Смит. Част от това излъчване се абсорбира от облака газ и абсорбционните линии в UV спектъра издали състава на газовия облак. 

Астрономите установили, че облакът Смит е толкова богат на сяра, колкото външния диск на Млечния път, област на около 40 000 светлинни години от центъра на галактиката и около 15 000 светлинни години от нашето Слънце. Това означава, че той е замърсен с материал от звезди. Това е директна индикация за произхода на облака газ - Млечния път, но е някак си е изтласкан от него преди около 70 милиона година и сега като бумеранг се връща обратно "у дома".

Астрономите смятат, че в блакът Смит има достатъчно газ, за ​​да генерира два милиона слънца, когато в крайна сметка се удари в диска на нашата галактика.

"Ние открихме няколко масивни облаци газове около Млечния път, които може да послужат за бъдещо гориво за формиране на звезди, но на повечето от тях, произходът им остава загадка. Облакът Смит със сигурност е един от най-добрите примери, които показват, че рециклираният газ е важен механизъм в еволюцията на галактиките," - заяви Лехнер.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.01 2016 в 17:18

Навсякъде рециклирани материали. И Слънчевата система е такава. А нещо новичко, прясно да отпуснат? Нееее...