Китайски товарен космически кораб се скачи с китайската орбитална станция

Ваня Милева Последна промяна на 31 май 2021 в 09:40 2570 0

На тази снимка, публикувана от китайската информационна агенция Синхуа, ракетата Long March 7, носеща космическия кораб Tianzhou-2, се издига от космическия център Wenchang в Wenchang в провинция Хайнан в южната част на Китай, събота, 29 май 2021 г. Ракетата извършва доставки за новата китайска космическа станция бе изстреляна в събота от остров в Южнокитайско море. Кредит: Guo Wenbin / Xinhua

Автоматизираният космически кораб, който се скачи с новата китайска космическа станция в неделя, превозва гориво и консумативи за бъдещия й екипаж, съобщава китайската космическа агенция Синхуа.

Космическият кораб Tianzhou-2 достигна станция Tianhe осем часа след старта от Хайнан, остров в Южнокитайско море, съобщава China Man Space. Сред полезния товар са скафандри, консумативи за поддържане на живота на бъдещите космонавти, оборудване и гориво за станцията.

Tianhe или "Небесна хармония" е третата и най-голяма орбитална станция, стартирана от все по-амбициозната космическа програма на Китай.

Основният модул на станцията стартира на 29 април. Космическата агенция планира общо 11 изстрелвания до края на следващата година, за да достави още два модула за 70-тонната станция, консумативи и тричленен екипаж.

Китай бе критикуван, че позволи част от ракетата, изстреляла Tianhe, да падне неконтролирано обратно на Земята. Нямаше индикация какво ще се случи с ракетата от изстрелването в събота.

Пекин не участва в Международната космическа станция, главно поради възраженията на САЩ. Вашингтон е предпазлив по отношение на тайната  китайската програма и нейната обвързаност с военни задачи.

Източник: Chinese cargo spacecraft docks with orbital station, phys.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !