Китайският луноход забеляза странно вещество на тъмната страна на Луната (снимки)

Ваня Милева Последна промяна на 20 септември 2019 в 14:27 7360 0

Кредит CNSA

Китайският лунен ровър "Юйту-2" изпрати нови изображения на странното вещество, което намери близо до малък кратер в тъмната  страна на Луната.

Миналия месец екипът зад лунния роувър заяви, че е открил „цветно мистериозно вещество“, както е описано в дневника на роувъра, който твърди, че „формата и цветът на материала е значително различен от заобикалящата го лунна почва“.

Една публикация на екипа показва нови снимки на странното същество - за съжаление, разположено в средата на кратер, което го прави трудно достъпно.

Кредит: CNSA / CLEP

Изображенията са направени от камерата за избягване на препятствия, която гарантира, че роувърът няма да се сблъска в нищо. Червените и зелени елементи в изображението по-горе са най-вероятно артефакти от спектрометъра за видима светлина и такава от близкия инфрачервен диапазон (Visible and Near-Infrared Spectrometer) на лунохода, съобщава Space.com.

Изрязано изображение от зоната на кратера. Кредит: CNSA / CLEP

Лунно стъкло

И така, какво е това? Най-доброто предположение засега, е, че това е парче лунно стъкло, което се е образувало от метеорен удар.

Кредит: CNSA / CLEP

Вероятно китайските изследователи в бъдеще ще публикуват повече изображения и показания на спектрометъра за тайнственото вещество. Най-малкото ще трябва да се изчака Слънцето отново да изгрее, за да продължи своето изследване. А това е приблизително след седмица.

Източник: China's Lunar Rover Scopes Out Weird Substance on Far Side of the Moon (Photos), Space.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !