Китайците отгледаха памук на Луната и ще строят там база с помощта на 3D принтер

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 януари 2019 в 12:03 11979 1

Китайски учени съобщиха за първия успешен експеримент за отглеждане на растения в условията на лунна гравитация.

Освен това Китай заяви на пресконференция на 14 януари, че има намерение да стане първата страна, която ще създаде база на Луната и ще я построи с помощта на технологията за 3D печат.

Китай успешно достигна с космическия апарат "Чанг'Ъ-4" до обратната страна на Луната като се приземи в кратера Карман на 4 януари.

Сега за първи път успя да отгледа растение в условията на лунна гравитация. Според китайските медии, поникнали са семена на памук. „Днес бяха публикувани най-новите снимки от експеримента, които показват, че семената памук, доставени на Луната с помощта на апарата, са произвели първите кълнове. Това означава, че Чанг'Ъ-4 извърши първия биологичен експеримент, проведен от човек на Луната”, се казва в изявление на Китайската централна телевизия.

via GIPHY

На пресконференция вчера от китайската космическа агенция заявиха, че страната ще се върне на Луната до края на годината с мисията "Чанг'Ъ-5".

Три последователни мисии ще продължат да проучват безплодната повърхност и възможността на изграждането на хабитати там.

Мисията Чанг'Ъ-7 ще извърши цялостни проучвания около Южния полюс, включително изучаване на терена и релефа, физически състав, както и космическата среда в района.

Мисията Чанг'Ъ-8 освен научните изследвания и експерименти, ще изпробва ключовите технологии, за да положи основите за изграждането на научно-изследователска база на Луната.

Китайската национална космическа администрация (CNSA) заяви, че имат също планове да отидат на Марс през 2020 г., план, с който най-вероятно ще изпреварят САЩ, Русия и множеството частни фирми, които искат да колонизират космоса.

Високопоставените служители на CNSA заявиха, че пионерната мисия ще струва колкото изграждането на един километър метро.

Китайският космически апарат "Чанг'Ъ-4", който на 3 януари за първи път в историята на човечеството кацна на обратната страна на Луната, предаде панорамни снимки на повърхността на спътника на нашата планета

Д-р У Йенхуа (Wu Yanhua), заместник-директор на Националната космическа администрация и заместник-ръководител на проекта за проучване на Луната, заяви на пресконференцията: „Чанг'Ъ-5 ще върне проби от мисията от повърхността на Луната приблизително в края на тази година".

"Първата мисия на Марс за проучване на нашата страна ще се проведе преди и след 2020 г.", добавя Йенхуа.

Китай бързо издигна репутацията си на един от първопроходците в ренесанса на космическата надпревара с непрекъснатите си инвестиции в мисии на Марс и Луната.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

1

Ivan Nikolaev

18.01 2019 в 13:42

Дрън-дрън!