Кои са първите астронавти за програмата търговски космически полети на НАСА

Наука ОFFNews Последна промяна на 10 юли 2015 в 16:25 2610 0

На 9 юли НАСА посочи четиримата астронавти, които ще полетят като екипаж в първите тестови стартове на транспортните кораби на компаниите Boeing и SpaceX. Ако всичко върви по план, първият полет ще се проведе в средата на 2017.

Всички четирима избрани астронавти, са ветерани от полетите на совалките и Международната космическа станция (МКС): Робърт Бенкен (Robert Behnken), Ерик Боу (Eric Boe), Дъглас Хърли (Douglas Hurley) и Сунита Уйлямс (Sunita Williams) (на снимката отляво надясно). Сега те образуват ядрото на търговския екип астронавти на НАСА и ще имат привилегията за първите изпитателни полети на Boeing CST-100 и Dragon Crew.

Бенкен, Боу и Хърли са взели участие в две мисии на космическите совалки, а Уйлям е ветеран от две мисии в МКС. И четиримата са били военни пилоти-изпитатели, преди да са избрани като астронавти на НАСА.

Екипът висококвалифицирани опитни пилоти ще работи в тясно сътрудничество с Boeing и SpaceX. Астронавтите вече са започнали обучение и подготовка за стартирането на първото в света "космическо такси" към Международната космическа станция и обратно.

През септември 2014 г., Boeing и SpaceX са сключили договор с НАСА на обща стойност 6.8 милиарда долара, благодарение на което, те ще завършат строителството на CST-100 и Crew Dragon в рамките на програмата Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap).

"Радвам се да съобщя, че четиримата американски космически пионери бяха избрани, за да бъдат първите, които ще се отправят в космоса на кораби за търговски космически полети, станали част от нашия амбициозен план за връщане на екипажите на МКС на територията на Съединените щати. Търговските космически полети ще създадат добре платени работни места и ще направят нашата цел за изпращане на хора до далечните краища на Слънчевата система, по-близки", - заяви директорът на НАСА Чарлз Болдън.

Изборът на астронавти в рамките на програмата на НАСА Commercial Crew Program (CCP) продължи почти четири години, считано от датата на на последния старт на Space Shuttle Atlantis на мисията STS-135 до космическата станция на 8 юли 2011 година.

След пенсионирането на совалките, американските астронавти се връщат на Земята от МКС с руския "Союз", цената на едно място в която е 76 милиона долара. На американската капсула Dragon ще бъдат 58 милиона щатски долара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !