Конкурентът на Илон Мъск разказа за новата си чудовищно огромна ракета

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 септември 2016 в 10:00 8912 0

Кредит Blue Origin

Джеф Безос "Blue Origin разкри подробности за своята нова ракета New Glenn в графика, показваща я в сравнение с други ракети от орбитален клас.

В понеделник космическата компания Blue Origin на Джеф Безос, конкурентът на Илон Мъск, обяви, че започва проектирането на новата си орбитална ракета, която е предназначена да транспортира хора и сателити в орбита, съобщи The Washington Post.

И ако ракетата New Shepard, която Blue Origin вече многократно стартира и приземява е доста скромна със своите 20 м височина, то новата ракета ще бъде "чудовище".

Джеф Безос заяви, че ракетата New Glenn ще бъде в два варианта - на два степени и три степени - че ще бъде готова за полет до края на десетилетието. Тягата на ракетата ще се осъществи от седем BE-4 двигатели, разработени от компанията на Безос, които ще имат общо тяга 16800 kN или около 1700 тонсила на морското равнище. Ракетата ще бъде почти толкова висока, колкото и мощната Сатурн V от ерата на Аполо, която превозваше астронавтите до Луната.

"Нашата визия за бъдещето е милиони хора, живеещи и работещи в космоса, и New Glenn е много важна стъпка", пише Безос.

Съобщението идва в критичен момент за частната космическа индустрия, която си е поставила за цел да намали цената на космическите полети и да ги направи достъпни за много хора. Миналата седмица Virgin Galactic на Ричард Брансън извърши първия изпитателен полет на новия си космически кораб SpaceShipTwo и вече се подготвя да събира клиенти-туристи за космоса. И Blue Origin също обещава да заеме своето място на пазара на космическия туризъм, планира да направи следващия месец критичен тестов полет с тяхната суборбитална ракета New Shepard.

Преди две седмици обаче индустрията се разтърси, когато SpaceX, лидер в частните космически услуги, претърпя катастрофална повреда, когато ракетата Falcon 9 се запали по време на стартово изпитание на Кейп Канаверал и се взриви в ефектно огнено кълбо. Компанията е блокирана докато следователите се опитват да определят причината за експлозията, която може да доведе до забавяне на старта на новата масивна ракета на SpaceX Falcon Heavy.

Подобно на ракетата за многократна употреба New Shepard, първата степен на  New Glenn също ще бъде в състояние да изпрати своя полезен товар в космоса, а след това да се върне обратно на Земята за меко кацане. Безос заяви, че може да използва повторно ракетите си, вместо да ги изхвърля след всяка употреба, както традиционно се прави, което е ключова стъпка към намаляване на разходите за пътуване в космоса. SpaceX, основана от Елон Мъск, вече се приземи няколко първи степени на ракета от орбитален класа на сушата или върху пклатформи в морето.

В изявлението си Безос пише, че талисман на компанията е костенурката, символ от баснята за костенурката и заека. Неговият девиз е "Gradatim Ferociter" - от латински - "стъпка по стъпка твърдо, целеустремленно", пише той.

"Ние вярваме, че бавно означава плавно и плавно означава бързо".  

"В дългосрочен план съзнателно и методично печелим, а за да стават нещата, най-бързият начин е никога да не се прескачат стъпки ", заяви основателят на Amazon.com и Blue Origin.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !