Космическият телескоп "Джеймс Уеб" ще може да проучи следващия междузвезден скитник

Ваня Милева Последна промяна на 18 февруари 2022 в 09:42 14066 0

Междузвездният обект 1I/'Oumuamua ('Оумуамуа) - концепция на художник. Кредит: NASA

Докато "Джеймс Уеб" продължава да калибрира оборудването, за да започне първите проучвания, учените с ентусиазъм очакват наблюденията на междузвездните обекти.

Едно от най-вълнуващите открития в планетарната наука през последните години е откриването на междузвездни обекти, преминаващи през нашата Слънчева система. Досега астрономите са потвърдили само два от тези "скитници" от други звездни системи – 1I/'Oumuamua ('Оумуамуа) през 2017 г. и 2I/Borisov през 2018 г. – но се смята, че съществуват много, много повече. Учените нямаха много възможности да проучват тези обекти, но всичко това е на път да се промени с работата на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на НАСА.

"Високата чувствителност и сила на устройствата на новия телескоп сега ще ни осигурят безпрецедентна възможност да изследваме химическия състав на междузвезднитеобекти и да научим много повече за тяхната природа: Откъде идват, как са били формирани и какви условия съществуват в системите, от които се случват", заявява Мартин Кординър (Martin Cordiner), астрофизик от Центъра за космически полети "Годард".

Първите два открити междузвездни обекта бяха много различни - единият бе много подобен на комета, а другият - не. Кординър и неговият екип се надяват да разберат колко уникални са били тези обекти и дали са представителни за по-голяма популация междузвездни обекти.

Кометата 2I/Borisov. Кредит: Paul Kalas

Астрономите непрекъснато следят различни източници на информация, вариращи от любители наблюдатели до професионални обсерватории с надеждата да намерят следващия междузвезден скитник. Когато следващият такъв обект бъде открит, учените няма да са сигурни веднага дали това е междузвезден обект. Те ще се нуждаят от допълнителни наблюдения за период от дни, седмици или дори месеци, за да го потвърдят - в зависимост от неговата яркост.

След като получат потвърждение, че обектът е дошъл извън Слънчевата система въз основа на неговата "хиперболична" орбита и са сигурни, че обектът не е дошъл от външните граници на нашата собствена Слънчева система или облака на Оорт, те могат да изчислят траекторията на обекта в небето. Ако тази траектория се пресече със зрителното поле на космическия телескоп "Джеймс Уеб", Кординър и неговият екип ще направят наблюденията.

Екипът ще използва спектроскопските възможности на Уеб както в близките инфрачервени, така и в средните инфрачервени ленти, за да проучи два различни аспекта на междузвездния обект. Първо, използвайки близко инфрачервения спектрограф (NIRSpec - Near-Infrared Spectrograph), ще анализира химическите следи на газовете, освободени от обекта, тъй като замръзналите в междузвездната среда газове, се изпаряват от топлината на нашето Слънце. Второ, с инструмента MIRI (Mid-Infrared Instrument), ще наблюдават всеки прах, който обектът произвежда — малки, микроскопични частици, по-едри зърна и дори камъчета, които могат да бъдат вдигнати от повърхността и да заобикалят обекта.

С високата си спектрална разделителна способност NIRSpec може да раздели емисиите от отделните газове, което позволява на екипа да открие специфични молекули като вода, метанол, формалдехид, въглероден диоксид, въглероден оксид и метан. MIRI, в средната инфрачервена област, е по-настроен към топлинния спектър, произведен от твърди частици, като прахови зърна или ядро ​​на обекта.

Източник: Studying the Next Interstellar Interloper with Webb, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !