LIGO улови втора гравитационна вълна за този месец

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 април 2019 в 00:00 15560 0

Потенциално местоположение в небето на събитието - кандидат за сблъсък на черни дупки на 12 април. Кредит: LIGO

Обсерваторията LIGO регистрира втора гравитационна вълна от началото на новия сезон на наблюдение, който започна на 1 април, съобщи Gizmodo.

След по-малко от две седмици от включването отново на детекторите на гравитационни вълни, те вече откриха доказателства за две двойки сблъскващи се черни дупки.

Предвиждаше се, че детекторите по време на новия сезон на търсене ще откриват често гравитационни вълни от сливането на черни дупки - около една такава вълна всяка седмица. И тази прогноза изглежда се сбъдва - обсерваторията LIGO вече е уловила втората гравитационна вълна от началото на своята дейност на 1 април тази година.

Гравитационната вълна е открита на 12 април и събитието получи номера S190412m (подробности за него са дадени в базата данни на гравитационните вълни). Тъй като специалистите не откриха електромагнитен сигнал, идващ от същата посока като гравитационната вълна, изглежда, че тази вълна идва от сливането на черни дупки.

Първата гравитационна вълна, открита по време на новия сезон на търсене, бе открита на 8 април. Източникът на вълната, която получи номер S190408an, отново бе от сливането на черни дупки.

Ако учените продължат да виждат тези събития редовно веднъж на седмица, „астрофизиката ще бъде трансформирана завинаги до края на наблюдението“, заяви Вики Калогера (Vicky Kalogera), директор на Центъра за интердисциплинарно изследване в астрофизиката в Северозападния университет, САЩ.

Обсерваториите LIGO и Virgo стартираха новата фаза в търсенето на гравитационни вълни от началото на този месец след около 19 месеца, през които детекторите бяха модернизирани, за да се подобри чувствителността им. Заедно с новата вълна, обсерваториите от 2015 г. откриха 13 гравитационни вълни.

Тези вълни на пространство-времето са предсказани от Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн и бяха регистрирани за първи път през 2015 г.

Двата детектора в САЩ, наречени „Лазерни интерферометрични гравитационно вълнови обсерватории“ (Laser Interferometer Gravitational Wave Observatories - LIGO), откриха първите си гравитационни вълни през 2015 г., резултат от сливането на двойка черни дупки, отдалечени на 1.3 милиарда светлинни години. След включването на европейския детектор Virgo астрономите регистрираха общо 10 сливания на черни дупки и на една двойка по-малки обекти, наречени неутронни звезди.

Може би ви прави впечатление, че сега подобни събития се съобщават скоро след откриването им, докато резултатите от последните две наблюдения бяха строго пазени в тайна? Това е така, защото за първите няколко събития учените искаха да бъдат сигурни в данните си, че  всичко в изводите им е правилно, преди да ги представят на обществеността. Сега, освен ако с нещо не се отличават от рутинните сблъсъци на черни дупки, отделните събития не са толкова важни, колкото тенденциите, очертаващи се с натрупването на данните.

Учените все още имат много въпроси за тези мощни изригвания на енергия. Къде в галактиката се случват тези сливания на черна дупка? Има ли сливания от второ поколение - може ли две черни дупки да се слеят и след това отново да се слеят с трета черна дупка? Дали подобни сливания се случват многократно? 

Може би натрупването на повече данни за тези събития ще помогне на учените да разберат тайнствената тъмна материя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !