Литият произхожда от звездните взривове

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 февруари 2015 в 15:27 7498 1

Кредит NAOJ

Нови спектроскопски анализи потвърждават, че големите количества от литий във Вселената се произвеждат от свръхнови.

Екип от учени е наблюдавал как се образуват големи количества литий, един от ключовите елементи на химическата еволюция на космоса, от звездните експлозии на свръхновите, съобщава сайтът ABC Science.

Констатациите, описани в списание Nature, осигуряват първите преки доказателства, че литият, който се използва в литиево-йонните батерии в компютри, смартфони и еко-автомобили, се произвежда от свръхновите.

"Това, че установихме начина, по който се създава лития означава, че сега можем да разберем всеки процес на създаване на елементи във Вселената", казва водещият автор на проучването д-р Акито Таицу от Националната астрономическа обсерватория на Япония .

Изучавайки свръхновата Nova Delphini 2013 (V339 Del), астрономите са успели да открият химическия предшественик на лития, това е първото пряко наблюдение на процесите на образуването на третия елемент от периодичната таблица, процеси, които преди това само са прогнозирани теоретично.

Експлозиите на свръхновите се случват, когато в тясна двойна звездна система материята изтича от едната съставна звезда към партньорката ѝ - бяло джудже. Термоядерната реакция предизвиква изключително ярък взрив, придружен с образуването на по-тежки от водорода и хелия елементи, намиращи се в значителни количества в повечето от звездите на Вселената.

Един от химичните елементи в резултат от такава експлозия е широко разпространеният изотоп на лития Li-7. Докато повечето от тежките елементи се образуват в ядрата на звездите и от експлозията на супернова, Li-7 е твърде крехък елемент и не може да издържа на високата температура, която се поддържа в звездните ядра.

Някаква част от лития във Вселената е образуван в резултат на Големият взрив. Освен това, някакви количества литий може да се формира от взаимодействието на космическите лъчи със звезди и междузвездно вещество. Въпреки това, тези процеси не обясняват сегашното твърде голямо количество литий във Вселената.

През 50-те години на миналия век, учените предположили, че литият може да е образуван от изотопа на берилия Be-7, който се образува на повърхността на звезди и може да се пренесе в космоса, където се притъпява въздействието на високите температури и новообразуваният литий остава в стабилно състояние. Но до този момент наблюдение от Земята на образуване на литий близо до повърхността на звезда не се е случвало.

Таицу и екипът му са използвали за своите наблюдения телескопа Subaru, разположен на Хавайските острови. По време на наблюденията екипът ясно е документирал присъствието на  берилий-7 (Be-7), който има период на полуразпад от 53 дни. В хладна среда далеч от бялото джудже, той се разпада на стабилния изотоп литий-7.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.02 2015 в 20:27

Колкото повече се изяснява произходът на лития, толкова повече пропадат надеждите за богати литиеви находища на Земята или в близката на Земята околност.