Марс някога е бил опустошаван от 50 м цунами (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 май 2016 в 15:09 8383 0

Марс някога е имал голям океан в северното си полукълбо. ЕСО / M Kornmesser / N Risinger.

Цунами по-голямо от това, което се случи през 2004 г. в Индийски океан, вероятно се е разбивало в бреговете на Марс преди около 3,4 милиарда година, след две попадения на астероиди.

Изследването е публикувано в Scientific Reports.

Въпреки, че Марс е предимно сух и прашен днес, все повече доказателства показват, че преди е имал голям океан, разказва Джейкъб Ейрън (Jacob Aron) от NewScientist.

Хидроложката картина на Червената планета не е ясна и сега. Проблем е липсата на очевидна брегова линия на Марс - предложените граници между сушата и морето значително се различават по височина по протежението си, която не би трябвало да се случва при устойчив океан.

Сега Алберто Фаирен (Alberto Fairén) от Центъра по астробиология в Мадрид, Испания, и екипът му смятат, че са намерили част от отговора - бреговата линия е била преоформена от масивни цунамита, които са разпръснали лед и камъни на големи територии. "Вълните цунами са един от процесите, трансформиращи бреговата линия", казва Фаирен. "Нашата работа за първи път дава окончателна идентификация на древните вълни цунами на Марс."

Екипът използва инструментите за термовизия на космическия аппарат на НАСА Mars Odyssey за изследване на границата между ниско разположената равнина Крайс (Chryse Planitia) и високопланинската област Arabia Terra на Марс. Те идентифицираха потоци от лед и камъни придвижени нагоре и развърляни на стотици километри от другата страна на планините. Те не биха могли да бъдат придвижени от обикновени гравитационни процеси.

Белите стрелки показват горното течение на първото цунами ( Изображение: Alexis Rodriguez)

Две отделни вълни цунами може да са причинили тези потоци. По-старото цунами е разширило още отточните канали, завръщайки се по тях обратно в морето и носейки няколкометрови камъни заедно със себе си. По-скорошната вълна цунами, което е настъпило в момент, когато климатът на Марс е вече по-хладен, е удължила тези канали и е оставила ледени наноси.

Ляво: Цветово кодиран цифров модел на зоната на проучването, който показва двете предложени нива на бреговата линия на древния океан на Марс, който е съществувал преди около 3,4 млрд години. Дясно: областите, засегнати от доказани вълни цунами. (Изображение: Alexis Rodriguez)

Забравен океан

Симулациите показват, че астероидът е бил достатъчно голям, за да се създаде 30-километров кратер. В резултат вълната трябва да е била висока около 50 м, когато е достигнала брега.

Вълните, които удариха индонезийския остров Суматра след земетресението през 2004 г. са били високи около 30 метра като загинаха около 185 000 души по целия регион на Индийския океан в едно от най-трагичните природни бедствия в новата история.

"Удивително е, че когато се вгледаме в геологията на Марс, виждаме все повече и повече доказателства, че някога е имал океан", заяви Тейлър Перон (Taylor Perron) от Масачузетския технологичен институт. Но все още няма сигурно доказателство, че имало цунами, тъй като оставените бразди от потоци са много по-големи, отколкото на други еквивалентни особености на Земята.

"Това е сложна интерпретация, защото никой не знае как е изглеждала бреговата линия на океана, след като е изчезнал в продължение на милиарди години," коментира Перон.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !