Марсоходът Opportunity - космически шампион на дълги дистанции

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 март 2015 в 10:37 2313 0

Кредит NASA/JPL-Caltech/Cornell Univ./USGS/Arizona State Univ

Ветеранът марсоход Opportunity днес направи забележително постижение - пропътува по повърхността на Марс 42,19 км, маратонската дистанция и продължава своята марсианска одисея, съобщава НАСА.

"Разбира се, основната цел на нашата мисия са новите открития на повърхността на Марс и работата като източник на вдъхновение за нови сонди и пилотирани мисии до Червената планета. От друга страна, фактът, че успяхме да направим маратонско "бягане" на повърхността на Марс, е нещо наистина страхотно",- каза Стив Скуайрес (Steve Squyres) от Университета Корнел, научен ръководител на проекта Opportunity.

През нощта от вторник до петък марсоходът е преминал границата на 42 км и 195 метра. За този маратон на Opportunity са били необходими повече от 11 години, което е значително по-дълго от трите месеца работа, които първоначално са били заложени в проекта.

Днес марсоходът-ветеран е безспорен шампион сред роботите-пътешественици, измествайки предишния лидер в тази категория - руския "Лухоход-2" още преди около година. Според експерти на НАСА, марсоходът е в отлично състояние и след почистване на паметта и зареждане на нова операционна система е в състояние да продължи да върши работата си на Червената планета.

Карта на целия път на марсохода - от кацането до този момент. Снимка: НАСА / JPL-Caltech / MSSS / NMMNHS

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !