Мисия ще търси извънземен живот на спътника на Юпитер Европа (видео)

Космически кораб на НАСА и ЕКА ще достигне Европа след 11 години

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 април 2017 в 08:25 4897 0

Кредит NASA

Специалисти от НАСА и Европейската космическа агенция (ESA) обявиха старта на съвместна мисия, чиято основна цел е да се търсят следи от живот на спътника на Юпитер Европа.

Мисията, наречена Joint Europa, ще тръгне към спътника в средата на 2020-те, казват представители на агенцията по време на заседанието на Европейския съюз за науки за земята (European Geosciences Union), съобщи NewScientist.

Една от основните цели на бъдещата програма на Joint Europa Mission е да проучи ледената кора и океана под нея на Европа, да установи състава и структурата им и да потърси следи от възможен живот. Предвижда се мисията да се състои от орбитален и спускаем модул, като последният ще работи в продължение на около 35 дни на повърхността на спътника, през което време ще събира и изследва проби.

По план орбиталният комплекс ще работи няколко месеца, за да проучи вътрешната структура на Европа. След като завърши събирането на информацията, модулът контролирано ще се сниши и ще се разбие. Това ще даде възможност да се съберат още данни за състава на атмосферните газове.

Предвижда се общо мисията да продължи около 6,5 години. Само за да достигне апаратът до Юпитер ще са нужни почти пет години.

Два са основните проблема при проектирането - интензивната радиация около Юпитер и необходимостта да се избегне замърсяване на Европа с някой земен организъм.

За изграждането на апарата ще са нужни около пет години. Спускаемият модул ще бъде направено на НАСА, а останалите компоненти на мисията - съвместно от САЩ и Европейската космическа агенция.

НАСА вече има мисия в процес на разработка до Европа, официално наречена Europa Clipper миналия месец, но тя не предвижда кацане на спътника.

И ЕКА планира мисия до Ганимед, друга от луните на Юпитер.

Но съвместният план, представен тази седмица е първият, който има за цел специално да търси живот и система за кацане на повърхността.

Наскоро на специалисти на НАСА заявиха на специална пресконференция, че океанът под ледената повърхност на Европа е подобен на земните по химичен състав и физични свойства. Според изследователите, това означава, че в океанът може да поддържа съществуването на живот, дори при липса на вулканична хидротермална дейност в него.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !