Мит е историята за руския молив и скъпата US химикалка в космоса (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 февруари 2017 в 13:44 25947 1

Легендата разказва, че НАСА е похарчила милиони, за да разработи химикалка, чието мастило да не изтече при нулевата гравитация. А по-прагматичните руснаци се сетили да използват молив.

Това е чудесна история, която ни напомня, че всеки сложен проблем не води непременно до сложно решение.

Уви, тази притча всъщност е мит и използването на графит е лоша идея.

Подобно на съветските космонавти, астронавтите на НАСА също първоначално са използвали моливи. През 1965 г., например НАСА използва автоматичен молив за мисията Gemini. За тази цел американската космическа агенция изразходва цели 128,89 долара за парче, която предизвиква недоволството на обществеността, според която това е разхищение. Притиснати, НАСА решават да използват по-евтини стредства за писане.

Още от първите дни на човека в космоса инженерите знаеха, че обикновените моливи могат да бъдат опасни. Графитът е силно запалим и микрочастиците графит, които се остъргват по време на писане, могат лесно да се носят в космическия кораб, да проникнат в чувствителни инструменти и така да застрашат мисията.

Може би вдъхновен от подигравките на скъпите моливи на НАСА, изобретателят и основател на Fisher Pen Co. Пол К. Фишер проектира химикалка, която може да работи в космоса. С помощта на капсула с мастило под налягане, химикалката на Фишер AG7 може да се използва за писане в обстановка на безтегловност, под вода, в други течности и при температури от -45°C до 205°C.

Мастилото обаче започва да тече неконтролируемо. Фишер намира временно решение като заменя мастилото с такова, което е тиксотропно - когато е в покой е гъст гел, а под налягане се превръща в течност като паста за зъби.

Това гъсто мастило вече не тече и преминава строгите проверки на НАСА. 

Съобщава се, че проектът струва 1 милион долара, но всичко е за сметка на Фишер. НАСА не изразхода за разработката и цент, но не е и възлагала разработването на химикалката на Фишер. Но агенцията се възползва добре от нея.

През 1967 г. шефовете на НАСА договарят оборудването на астронавтите от Аполо с тези химикалки. Около 400 бройки на цена от 2,39 $ на химикалка, с 40% отстъпка за количество. През февруари 1969 г. Съветският съюз също закупува 100 от химикалките на Фишер и 1000 касети с мастило за космическите си полети.

Тези сделки не носят много печалба на Фишер, но това се компенсира косвено от популярността, която получава продуктът му - всеки иска да пише със същата химикалка, която използват астронавтите.

В продължение на десетилетия, както американците, така и руснаците продължават да използват в космоса химикалките на Фишер. По-късно Фишер разработва нова космическа химикалка, CH4, която е използвана на космическите совалки на НАСА и на руската космическа станция "Мир". Можете да си купите своя собствена CH4 за 45 долара от магазина на Фишер.

Източник: ZMEScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12261

1

Божо

25.02 2017 в 14:54

Всъщност целта на Фишер не е била "космическа" химикалка, а такава, с която да може да се пише във всякаква позиция, например на тавана и изобщо, когато писецът е насочен нагоре. При работа често се налага нещо да се запише в неудобна позиция, особено ако човек виси да речем на далекопровод или висок строеж.
Космическото приложение е дошло като допълнителна екстра.