Много рядко „хибридно“ слънчево затъмнение ще се случи на 20 април. Ето как да го видим

Ваня Милева Последна промяна на 19 април 2023 в 00:01 7647 0

Частично слънчево затъмнение

Кредит Matthew Paulson / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Частично слънчево затъмнение

Рядко „хибридно“ слънчево затъмнение ще стане за зрителите си може би спектакълът на живота им, когато Луната закрие Слънцето над Австралия, Източен Тимор и източните индонезийски острови.

На 20 април наблюдателите на небето в региона ще видят сянката на Луната да минава пред Слънцето, скривайки я като златна монета в магическо шоу, преди да се плъзне, за да я разкрие в цялата й огнена слава. 

Траекторията на затъмнението ще започне в южната част на Индийския океан и ще премине през части от Западна Австралия и Южна Индонезия. Частично затъмнение ще бъде видимо в по-голямата част от Индонезия и Австралия.

Макар че сме далеч от зоната на слъневото затъмнение от 20 април 2023 г , все пак ще имаме възможност да го наблюдаваме дистанционно. Сайтът Time&Date ще включва предавания в реално време и основна информация.

Затъмнението ще започне в 01:34 UTC на 20 април (04:34 българско време) и ще завърши в 06:59 UTC (09:59 българско време), посочва Time&Date.

Хибридното слънчево затъмнение се случва, когато Луната е твърде близо до Земята, за да блокира напълно Слънцето. Този вид затъмнение ще изглежда като пълно затъмнение в някои части на света, а в други ще изглежда пръстеновидно.

При пълно слънчево затъмнение Луната напълно блокира слънцето, което позволява тънките нишки на слънчевата корона да бъдат наблюдавани за кратко с просто око. При пръстеновидното слънчево затъмнение обаче Луната е твърде далеч от Земята, за да блокира напълно Слънцето, създавайки ореол от горяща плазма около външните краища на Луната, който уврежда очите, ако се гледа без очила за затъмнение. 

Дали зрителите ще видят затъмнението като пълно или пръстеновидно затъмнение зависи от това къде са разположени по извитата повърхност на Земята спрямо Луната. Повечето наблюдатели на затъмнение ще видят пръстеновидно слънчево затъмнение, но онези, които се окажат под тънка тапътека, минаваща от Антарктида до Западна Австралия, ще станат свидетели на пълно затъмнение. 

Освен това две точки ще представят на зрителите затъмнението, преминаващо от пръстеновидно към пълно и обратно, но те са в средата на Индийския океан. 

В Австралия пълното слънчево затъмнение ще може да се види само в едно населено място - малкия и отдалечен град Ексмаут, където се очаква многохилядни тълпи да се стичат, за да станат свидетели на перфектното подреждане на Слънцето, Луната и Земята. 

За местните австралийци - които са използвали небето за навигация и в тяхната митология - слънчеви затъмнения като тези представляват краткото свързване на Лунния мъж и Слънчевата жена, които иначе се преследват един друг из небето. Редките слънчеви затъмнения се смятат от много общности за лоша поличба.

На 14 октомври ще има пръстеновидно слънчево затъмнение. Траекторията на затъмнението ще започне от Тихия океан край бреговете на южна Канада и ще премине през югозападната част на Съединените щати и Централна Америка, Колумбия и Бразилия. Частично затъмнение ще бъде видимо в голяма част от Северна и Южна Америка. 

И това слънчево затъмнение няма да може да се наблюдава от България.

За утешение, на 5 май ще можем да видим частично лунно затъмнение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !