На 12 септември е изстреляна 'Луна 2' - първият апарат, достигнал Луната

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 септември 2022 в 00:00 11268 0

На днешния ден, през 1959 година, е изстреляна станцията "Луна 2". Тя е първата в света автоматична междупланетна станция, достигнала повърхността на Луната.

На 12 септември, 1959 г. от Байконур бе изстреляна с ракетата носител "Восток-Л" автоматичната междупланетна станция "Луна 2". На 14 септември AMC "Луна 2" се превърна в първия човешки апарат, достигнал повърхността на Луната, а кацането ѝ бе регистрирано от съветски и чужди обсерватории, пише сайтът на Роскосмос.

Космическият апарат кацна на лунната повърхност в източната част на Морето на спокойствието, в близост до кратерите Аристил, Архимед и Автолик. На борда на "Луна 2" бяха три символични вимпела - два в автоматичния междупланетен апарат и един - в последната степен на ракетата. Те представляваха кухи сфери, съставени от малки петоъгълници като футболни топки с думите "Съветски съюз" и "СССР. Септември 1959 ". При сблъсъка на станцията с Луната, металните топки се разпръснали по повърхността ѝ.

"Луна 2" представлява запечатан контейнер във формата на сфера, в която се намират научно-измервателна и комуникационна апаратура. Научното оборудване включва инструменти за регистрация на ядрена радиация и елементарни частици, гайгеров брояч, магнитометри, микрометеоритни детектори. Информацията от уредите се изпраща до Земята с три радиопредавателя, действащи на различни честоти.

Основните научни постижения на лунната мисия бе откриването на слънчевия вятър и неговото директно измерване. Анализът на получената информация показва, че Луната практически няма собствено магнитно поле и радиационни пояси.

Wikimedia Commons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !