На живо: Falcon 9 ще пусне с един старт седем сателита за NASA и Iridium

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 май 2018 в 09:23 8710 0

Кредит NASA

Ракетата носител Falcon 9 ще стартира днес пет комуникационни спътника Iridium NEXT и два американско-немски апарата GRACE-FO (Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On), съобщава НАСА и компаниите SpaceX.

Изстрелването на ракетата от космическия център "Ванденберг" в Калифорния е насрочено за вторник, 22 май, в 20:47 българско време.  Ако е необходимо, в сряда, 23 май, ще бъде открита допълнителна възможност за стартиране.

Ракетата на SpaceX Falcon 9 трябва да достави на орбита пет комуникационни спътника Iridium NEXT, както и два спътника GRACE-FO, които ще наблюдават водния цикъл на Земята на НАСА и Германския център на Геофизични изследвания (German Research Centre for Geosciences).

Гледайте с нас на живо:

При излитането двигателите на първата степен на Falcon 9 ще работят приблизително 2 минути и 45 секунди, преди да се изключат. Първата и втората степен на Falcon 9 ще се разделят секунди по-късно. След това ще се запали за първи път двигателят на втората степен и ще работи, докато апаратът не достигне височината на орбитата - 490 километра.

Докато това се случва носовия конус ще се раздели на две половини като мида и ще падне.

Когато втората степен на ракетата завърши изкачването си до височината на предвидената орбита, тя ще се спусне с носа надолу на 30 градуса и ще се завърти така, че един от спътниците GRACE-FO да е обърнат надолу към Земята, а другият - обърнат нагоре, към космоса. След това двигателят на втората степен ще се отдели.

Първи след приблизително единадесет минути и тридесет секунди след излитането от ракетата носител ще се отделят двата спътника GRACE-FO, а след около час на орбитата ще бъдат изведени пет апарата от серията Iridium NEXT. Те ще увеличат броя на сондите в съзвездието до 55 от предвидените 75.

Сателитите GRACE-FO ще продължат проучванията, започнати от двойка спътници GRACE през 2002 г.

Първите няколко дни след старта, по-ниският и по-бърз сателит ще се движи бавно пред от другия, докато двата спътника ще са на разстояние от само 220 километра един от друг, което е оптималното разстояние за научните проучвания. Тогава долният водещ сателит ще се издигне на същата орбита като по-високия спътник. Двата космически апарата ще продължат да се отдалечават, движейки се на орбита по една и съща писта, един след друг.

Илюстрация на художник на сателитите GRACE-FO в орбита. Кредит: НАСА

Те ще провеждат наблюдения как се променя ледниците, нивото на водата под повърхността на Земята, както и в реки, езера и морета по повърхността. А също и малките пожари в Амазонските тропически гори, които могат да унищожат повече от горите, отколкото обезлесяването. Двуги интересни наблюдения ще са как Австралия се спуска нагоре и надолу с 2 или 3 милиметра всяка година поради промени в центъра на масата на Земята, причинени от движението на водата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !