На живо: изстрелването на ракетата на SpaceX, но без контролирано кацане (стрийм)

Антония Петрова Последна промяна на 14 март 2017 в 00:22 3924 0

Тази сутрин от космическия център "Кенеди" ще бъде изстреляна ракетата Falcon 9 на SpaceX, която ще изведе в космоса комуникационния сателит EchoStar 23. Предаването на живо може да бъде наблюдавано тук. 

SpaceX разполага с 2,5-часов прозорец за изстрелването, считано от 8:34 ч. българско време до 11:04 ч. Времето обаче не е много благосклонно, като се дава само 40% шанс условията да са подходящи поради гъстите облаци, които над района. Ако изстрелването се отмени, SpaceX ще има нова възможност да стори това в четвъртък по същото време на деня.

За разлика от повечето изстрелвания, осъществени от SpaceX, този път контролирано кацане не е предвидено. Това вече съобщи изпълнителният директор на компанията Илън Мъск. Причината е, че EchoStar 23 е доста тежък сателит, който се предвижда да се позиционира на орбита на около 35 000 км над земната повърхност. Тези два фактора означават, че Falcon 9 ще се нуждае от значително гориво за изстрелването и за кацането ще остане много малко количество. 

EchoStar 23 ще предоставя телекомуникационни услуги за Бразилия.

Това може да се окаже едно от последните скъпи изстрелвания, които SpaceX ще направи. В Туитър Мъск съобщи, че подобни мисии (с тежък товар на висока орбита) вече ще бъдат изстрелвани с Falcon Heavy - бъдеща ракета за тежки товари, която SpaceX разработва в момента и която ще обедини мощността на три ракети Falcon 9.

Подобни мисии в бъдеще могат да бъдат осъществявани и с обновената версия на Falcon 9, наречена Block 5, което много вероятно ще бъде и последното обновяване на ракетата. Мъск съобщи, че Block 5 ще полети за първи път в края на тази година.

Днешното изстрелване ще бъде второ за компанията от площадката Launch Complex 39A на космическия център "Кенеди". Тя е била използвана за такива исторически космически мисии като Apollo 11, с която хора стъпват за първи път на Луната, както и последното изстрелване на космическа совалка през 2011 г. 

През 2014 г. SpaceX подписа договор за наем с НАСА на площадката и я пригоди за полети на Falcon 9 и Falcon Heavy. В близко бъдеще компанията ще продължи да използва основно тази площадка за изстрелванията си, тъй като другата - Launch Complex 40, все още не може да се използва. Тя беше повредена през септември миналата година, когато една от ракетите Falcon 9 се взриви по време на рутинна процедура за зареждане с гориво. Наскоро председателят на SpaceX Гуин Шотуел съобщи, че вероятно площадката ще бъде поправена до лятото. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !