На живо: Сондата InSight каца на Марс. Хронология на събитието

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 ноември 2018 в 11:57 6945 0

Космическата сонда InSight се доближава до Марс - концепция на художник. NASA/JPL-Caltech

Обновено: 

Спускаемият модул на мисията InSight се докосна до Марс в 11:52:59 PT (21:52 българско време) на 26 ноември 2018 г.

Апаратът премина през тънката марсианска атмосфера, първо с топлинен щит, а после използва и парашут за забавяне. Той изстреля ракети, за да се спусне бавно до повърхността на Марс. Приземи в предварително определеното място в гладките равнини на Елизиум Планития (Elysium Planitia), съобщи сайтът на мисията.

***

Стартът на една ракета към Марс е лесната част. Днес предстои по-отговорната част от мисията на сондата InSight Mars на НАСА, тази, която ще я определи като успешна или неуспешна. Така че вълнението е обяснимо.

Според аерокосмическите инженери докосването до повърхността на Червената планета е едно от най-големите предизвикателства в Слънчевата система - всъщност около една трета от мисиите, успешно изстреляни към Марс, не преживяват кацането.

"Нужни са хиляди стъпки, за да стигнем от началото на атмосферата до повърхността на планетата и всяка от тях трябва да мине перфектно", коментира във видеото Роб Манинг (Rob Manning), главният инженер в лабораторията за реактивни двигатели на НАСА.

Можете да гледате на живо предаването на НАСА за спускането от около 21:00 българско време днес.

Спускаемият модул В 789-LB ще започне официално слизането си към повърхността на Марс в 19:40 UTC (21:40 бълг. време) в понеделник и ще стигне до нея до 21:54 ч. българско време. След това НАСА се надява, че InSight ще заработи по изследването на вътрешната структура на Марс, а също и много други загадки.

Ето графика минута по минута на най-важните моменти от кацането на InSight - всяка от които може да унищожи робота, представен от Business Insider.

7:40 p.m. UTC (21:40 бълг. време): Спускаемият модул на InSight, намиращ се в капсула, се отделя от космическия кораб.

7:41 p.m. UTC (21:41 бълг. време): Отворът на капсулата се ориентира като изхода ѝ да застане точно под правилния ъгъл с атмосферата - около 12 градуса спрямо повърхността.

7:47 p.m. UTC (21:47 бълг. време): Капсулата започва да се плъзга през най-горните слоеве на атмосферата на Марс с около 20 хиляди км/ч.

7:49 p.m. UTC (21:49 бълг. време): Защитният термо щит достига своята максимална температура от около 1500 градуса по Целзий. Това е достатъчно горещо, за да се разстопи стоманата.

15 секунди по-късно: InSight забавя скоростта си. Интензивното нагряване може да доведе до временно прекъсване на радиосъобщенията.

7:51 p.m. UTC (21:51 бълг. време): InSight разгръща своя свръхзвуков парашут.

15 секунди по-късно: Шест експлозивни заряда изхвърлят термичния щит на модула.

10 секунди по-късно: След експлозията на зарядите се появяват трите крака на InSight.

7:52 p.m. UTC (21:52 бълг. време): Радарът за кацане непрекъснато измерва разстоянието на InSight до повърхността.

7:53 p.m. UTC (21:53 бълг. време): Първите радарни сигнали са получени и обработени, което помага на InSight да подобри подхода си към Марс.

20 секунди по-късно: InSight се отделя от задната част на капсулата и парашута, след което започва да пада свободно към Марс.

Половин секунда по-късно: Заполват се двигателите за спускане.

2.5 секунди по-късно: Падащият робот използва спирачните двигатели, за да направи лек завой и да се ориентира за кацане.

22 секунди по-късно: Сондата се забавя до 8 км/ч.

7:54 p.m. UTC (21:54 бълг. време): Кацане. InSight безопасно стига до повърхността на Марс  - това ще бъде първият космически кораб на НАСА, кацнал на Червената планета от шест години насам.

8:01 p.m. UTC (22:01 бълг. време): Първият сигнал, че всичко е "ОК" от радиосистемата на InSight достига до Земята.

8:04 p.m. UTC (22:01 бълг. време) (макар и вероятно часове много по-късно): InSight прави първата си снимка на повърхността на Марс.

8:35 p.m. UTC (22:01 бълг. време): Орбиталният апарат на НАСА Mars Odyssey потвърждава, че слънчевите панели на InSight са се разгърнали, което ще гарантира, че мисията на повърхността е готова да започне.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !