Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

На живо: Стартът на Falcon Heavy, който ще отведе хора до Марс в бъдеще (обновена)

НаукаOFFNews Последна промяна на 06 февруари 2018 в 13:56 14573 1

Показваме на живо обратното броене и изстрелването на първата ракета Falcon Heavy на SpaceX от стартовата площадка 39А в космическия център Кенеди на НАСА във Флорида.

Огромната ракета ще излети в първия си изпитателен полет в 13:30 ET (20:30 българско време) днес. Прозорецът за старта се затваря в 23:00 българско време.

Обновено: 23:00 бълг. време:

Стартът бе успешен. Най-малко 2 ракетни ядра кацнаха перфектно обратно в космическия център Кенеди, за третото ядро от първата степен чакаме информация.

А любимата Tesla на Илън Мъск изглежда, че се понесе дълбоко в космоса, наслаждавайки се на прекрасната музика на Дейвид Бауи.

От понеделник ракетата Falcon Heavy на SpaceX е изправена и готова за излитане на историческата площадка 39A, използвана за безпилотни и пилотирани изстрелвания на НАСА, включително на мисиите Мъркюри, Джемини, Аполо и Скайлаб. Последната прогноза за времето, издавана от 45-ата миграционна ескадрила на американските военновъздушни сили, показва 80% вероятност за благоприятно време за тестването на Falcon Heavy. 

Първата степен се състои от три ядра с по девет двигателя Merlin, общо 27, които заедно генерират 2 хиляди тона тяга при излитане. 

След старта на достатъчна височина от Falcon Heavy ще се отделят ускорителите на първата степен. Два от трите трябва да кацнат на сушата, а третата - на плаваща платформа в океана.

После капака на товарното отделение ще се отвори и червеният автомобил на Илън Мъск Tesla Roadster ще продължи своето самостоятелно пътешествие 400 млн км в дълбокия космос.

Falcon Heavy на SpaceX може да издигне в орбита близо 64 метрични тона, което е повече от два пъти полезния товар на следващата най-близка по параметри ракета носител, Delta IV Heavy, при една трета от разходите, пише сайтът на компанията.

Falcon Heavy е съставена на основата на доказаната с надеждността си ракета Falcon 9. Falcon Heavy е проектирана от самото начало да транспортира хора в космоса и за осъществяване н а пилотирани мисии с екипаж до Луната или Марс.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!