Най-големите мистерии на астрономията

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 юни 2015 в 11:36 8794 0

Кредит International Earth&Sky Photo Contest

Черните дупки? Тъмната материя? Тъмната енергия? Извънземният живот? Кои са най-големите тайни, които искаме да разкрием.

Можем да кажем с увереност, че загадки за астрономията винаги ще има, макар че естеството им може да се промени, то общият брой им само ще се увеличава.

Преди стотици години, хората са искали да знаят как планетите се движат в небето (съхранявайки ъгловия момент), колко години съществува Земята (4.54 млрд години) или какво държи Луната над Земята (гравитацията). Преди векове, астрономите не са били сигурни, че съществуват галактики или че Слънцето е източник на енергия. Преди няколко десетилетия не знаехме как са образувани квазарите или на колко години е нашата Вселена (13.8 млрд години). Всяка една от тези тайни бе разкрита или най-малкото, достатъчно добре разбираме какво се случва.

Науката продължава да изучава Вселената и се опитва да отговори на загадките в нея. За щастие на тези, които имат намерение да се занимават с астрономия, в момента има няколко наистина интересни загадки за изследване.

Крайна или безкрайна е Вселената? Ние виждаме светлината, която се е разпръснала скоро след Големия взрив преди 13,8 милиарда година, във всички посоки. Но част от Вселената се е разширила на повече от 45 милиарда светлинни години от нас. Вселената може би много повече от това, което предполагаме сега, а може дори да се окаже безкрайна.

Какво е тъмната материя? Благодарение на гравитационните лещи, астрономите наблюдават огромни ореоли на невидима материя около всички галактики. Но каква е тази материя и защо не взаимодейства с нищо друго?

Какво представлява тъмната енергия? При опит да се разбере скоростта на разширение на Вселената, астрономите са открили, че разширяването всъщност се ускорява. Защо се случва това? Дали нещо причинява този ефект или просто не разбираме как работи гравитацията в такива мащаби?

Има свръхмасивни черни дупки в центъра на повечето галактики. Дали тези свръхмасивни черни дупки са се образували заедно с галактиките или първо черните дупки, а едва след това галактиките около тях? Или обратното?

Големият взрив се случил преди 13,8 милиарда години, а разширяването на Вселената все още продължава. А какво е причинило Големия взрив, а имало ли е нещо "преди" него?

Това е само част от въпросите, а има стотици, хиляди, милиони. Колкото повече научаваме, толкова повече осъзнаваме колко малко наистина знаем.

Всеки път, когато учените разказват за основни понятия от гравитацията или развитието на теорията за Големия взрив, се появяват критици, които твърдят, че учените само си въобразяват, че нещо знаят.

А учените не мислят, че знаят всичко и си го признават.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !