НАСА избира ракета от следващо поколение на Blue Origin за мисия до Марс

Ракетата New Glenn все още не е напуснала Земята, но вече има големи планове

Ваня Милева Последна промяна на 10 февруари 2023 в 08:33 829 0

Илюстрация на космическия апарат Escapade в орбита около Марс. Кредит: Rocket Lab USA/UC Berkeley

Blue Origin, ракетната компания, основана от Джеф Безос, ще изпрати мисия до Марс за НАСА още през следващата година.

Космическата агенция обяви в четвъртък, че е избрала предстоящата ракета New Glenn на компанията за изстрелване на мисията Escape and Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (Escapade).

Мисията включва изпращането на два космически апарата близнаци, които да обикалят около Червената планета и да изследват магнитосферата на Марс с цел да разберат как тя взаимодейства със слънчевия вятър.

Договорът е голяма сделка за Blue Origin, която досега е извършвала само суборбитални полети с помощта на своята ракета New Shepard, предназначена да достигне границата с космоса и да се върне на повърхността на Земята.

New Glenn е голямата орбитална ракета на компанията, за която тя се надява, че ще може да се конкурира с такива като Falcon 9 и Falcon Heavy на SpaceX. Тя се разработва в съоръжението на компанията в Кейп Канаверал от години, но все още не се е доказала.

Двустепенната ракета New Glenn ще изведе двойката орбитални апарати от земната атмосфера и ще ги изпрати по пътя им към Марс, като планираната дата на изстрелване е някъде в края на 2024 г.

След това двата космически апарата ще имат нужда от около 11 месеца, за да завършат пътуването си до Марс. Надеждата е, че събраните от тях данни ще осигурят информация и знания, които могат да помогнат за защитата на бъдещите астронавти и спътници от неблагоприятните въздействия на космическото време.

Източник: NASA Picks Next-Generation Blue Origin Rocket for Mars Mission, CNET

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !