НАСА тества революционна технология за пътешествие в дълбокия космос

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 април 2016 в 14:25 25633 1

Кредит НАСА

В Центърa за космически полети "Маршал" (Marshall Space Flight Center) на НАСА започнаха тестовете на системата на революционен двигател, който може да изпрати космически кораб до края на Слънчевата система с безпрецедентна скорост, съобщи НАСА.

Резултатите от теста дават данни за апарата HERTS (Heliopause Electrostatic Rapid Transit System). Предложената система HERTS Е-платно (E-Sail) е система за задвижване, изискваща най-малко количество гориво. Тя ще използва слънчевия вятър за пътешествие през междузвездното пространство.

"Слънцето освобождава протони и електрони под формата на "слънчев вятър" с висока скорост от 400 до 750 километра в секунда. E-платното ще използва протоните за задвижване на космически кораб" - заяви Брус Вигман ( Bruce Wiegmann), инженер от Центъра "Маршал".

E-платното ще бъде комплекс от 10-20 електрически заредени оголени алуминиеви проводници, излизащи от центъра към краищата на устройството, което електростатично ще се отблъскват от бързо движещите се протони на слънчевия вятър. Обменът на импулси ще се осъществи за сметка на сблъсъците на протоните с положително заредените проводници. Всеки проводник е с дебелина 1 мм и дължина от почти 20 километра. Така площта на E-платното ще стане 219 футболни игрища. За сметка на бавното въртене на кораба със скорост от един оборот за час, центробежната сила ще задържа проводниците в нужното положение.

Концепцията се основава на електрическото платно, изобретено от д-р Пека Янунен (Pekka Janhunen) от Финландския метеорологичен институт. Най-ранната прогноза за възможно използване на апарата е не по-малко от десет години.

Екип използва в контролирана плазена камера неръждаема стомана като аналог на леките алуминиеви проводници. Източник:  NASA/MSFC/Emmett Given

Да се изпрати научна сонда в дълбокия космос, платното трябва да има голяма ефективна площ. Пътешествията в космоса обикновено се измерват в астрономически единици AU (разстоянието от Земята до Слънцето). Само след 1 AU от началото на пътешествието ефективната площ на Е-платното ще стане 600 квадратни километра, което е малко по-малко, отколкото площта на Чикаго. На разстояние от 5 AE тя ще се увеличи на 1200 квадратни километра, което е сравнимо с Лос Анджелис. Увеличаването на площта ще доведе до това, че продължителността на ускораването значително ще надвиши възможностите на другите технологии за задвижване. Според Брус Вигман ускоряването ще продължи до 16-20 AU, което ще надвиши най-малко 3 пъти капацитета на слънчевото платно.

Вчера, 12 април, знаменитият космолог Стивън Хокинг, заедно с група учени и милиардера Юри Милнер представиха нов амбициозен проект на стойност 100 млн долара, наречен Breakthrough Starshot. Същността на проекта е да се създаде прототип на миниатюрен космически лазерно задвижван кораб, който ще бъде в състояние да достигне най-близката звезда, Алфа Кентавър, само за 20 години.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

14.04 2016 в 09:37

Това е стара идея, но все още нереализирана!