Научните събития на 14 януари. Сондата "Хюйгенс" каца на Титан

Ваня Милева Последна промяна на 14 януари 2023 в 00:00 10543 0

Илюстрация на сондата Хюйгенс, кацнала на луната на Сатурн Титан.

Кредит ESA

Илюстрация на сондата Хюйгенс, кацнала на луната на Сатурн Титан.

Сондата "Хюйгенс" каца на Титан

През 2005 г. космическата сонда "Хюйгенс" кацна на Титан, най-голямата луна на Сатурн. И до днес това остава най-отдалеченото кацане, постигнато някога от човечеството.

Сондата бе изпратена от космическия кораб "Касини", когато траекторията на орбитата му около Сатурн сближи с Титан на 24 декември 2004 г.

Официално Хюйгенс е първата сонда, създадена от човека, кацнала на друго небесно тяло, разположено в далечните краища на нашата Слънчева система. Мисията бе успешна - тя предостави голямо количество информация за луната Титан по време на почти два часа и половина спускане, включително данни за лунните ветрове, количествата газове в атмосферата и др.

В първите три снимки, направени от "Хюйгенс" на повърхността на Титан, учените видяха пейзаж, пресечен от оврази, брегова линия, наводнени области, заобиколени от хълмове и равнина, покрита с големи камъни, вероятно от лед.

Снимка на повърхността на Титан от Хюйгенс - първото изображения от неземна планетарна повърхност отвъд Марс и Венера (изображенията отляво и отдясно имат различна обработка на изображения). Кредит: Wikimedia Commons

Титан се оказва завладяващ извънземен свят. Под дебелите оранжеви облаци, които обграждат тази сатурнова луна, течащи реки и езера от въглеводороди (вероятно течен метан и етан) правят Титан единственият обект в космоса, различен от Земята, за който е известно, че има течни реки на повърхността. На Титан температурите остават стотици градуси под нулата. Но въпреки това учените се питат дали има някакъв живот в метановите морета на извънземната луна - живот,  коренно различен от всичко, което има на Земята.

Нов видеоклип на НАСА, използвайки снимки и данни, изправени от сондата "Хюйгенс", пресъздава кацането, от навлизане в атмосферата до докосване на безплодна извънземна река. Въпреки че "Хюйгенс" имаше само няколко минути да предаде данни на "Касини", преди корабът-майка да се спусне под хоризонта на Титан, оставяйки "Хюйгенс" откъснат от човечеството, малката сонда все пак успя да разкрие суровите планини и сложните дерета и оврази, които пресичат този загадъчен свят.

Панорамна снимка, съставена от изображения на Титан, направени от сондата "Хюйгенс". Кредит: ESA/NASA/JPL/University of Arizona

Сондата е кръстена на Кристиан Хюйгенс, холандският астроном, който за първи път е видял Титан на 25 март 1655 г., първата от откритите луни на Сатурн. 

Поточната линия на Форд

През 1914 г. Хенри Форд обявява най-новото си изобретение - поточни линии за производството на „модерни“ автомобили, които той е въвел шест седмици по-рано, на 1 декември 1913 г. Новият метод на непрекъснато движение намалява времето за сглобяване на един автомобил от над 12 часа на 93 минути.

Телефон

На тази дата през 1878 г. е първата демонстрация на телефона на Александър Греъм Бел пред кралица Виктория в нейното имение Осборн Хаус на остров Уайт. Бел патентова телефона през 1876 г., а през 1877 г. Бел идва в Англия за медения си месец и прекарва времето си за бизнес. Той демонстрира устройството си пред телеграфни инженери и изнася лекции пред учени. Когато кралицата вижда телефона му, тя е силно впечатлена и заповядва да се прокара частна линия между Осборн Хаус, на остров Уайт, и Бъкингамския дворец.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !